MIVB werkt aan tramsporen tramlijn 9

Werken duren tot 28 maart 2025
MIVB werkt aan tramsporen tramlijn 9
Van 8 november 2024 tot 28 maart 2025 werkt de MIVB aan de tramsporen in de Jetselaan in Jette. In de werfzone, die ligt tussen de haltes Simonis en Spiegel, wordt tramlijn 9 geknipt en vervangen door een pendelbus.
Meer info

Mondmasker verplicht bij verkoudheidssymptomen en bij bezoek aan kwetsbare patiënten

Code oranje: sterke stijging luchtwegeninfecties
Momenteel is er een sterke toename van het aantal luchtweginfecties in België. Het waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties werd daarom verhoogd van code geel naar code oranje. We raden patiënten en bezoekers daarom aan om een mondmasker te dragen. Aan elke ingang van het ziekenhuis vindt u papieren doekjes, mondmaskers en ontsmettingsmiddel voor uw handen.

Contentverzamelaar

De kwaliteit van uw zorg I Onze focus

Goede zorg is transparante zorg. Daarom delen we wat patiënten, de overheid en officiële accreditatie instanties van onze zorg vinden.

Lees meer over onze kwaliteitszorg

De zorg van morgen I Wij bouwen voor u

Tegen 2029 ondergaat uw ziekenhuis een heuse metamorfose. We creëren een zorgomgeving die aansluit op onze toekomstvisie.

Ontdek ons Ruimteplan

witruimte

  

Contentverzamelaar

Wereldwijd eerste gezonde baby via eigen ingevroren eicellen bij vrouw met Turner-Syndroom

Wereldwijd eerste gezonde baby via eigen ingevroren eicellen bij vrouw met Turner-Syndroom

24 februari 2022

Na behandeling in het UZ Brussel beviel recent voor het eerst een vrouw met het syndroom van Turner van een gezonde, eigen baby. Door deze aandoening verliezen meisjes vaak versneld hun eicellen waardoor hun vruchtbaarheid in het gedrang komt. Het invriezen van eicellen biedt nieuwe perspectieven om de kans op toekomstig moederschap met eigen eicellen bij deze jonge vrouwen te verhogen. Op dit moment is fertiliteitspreservatie enkel terugbetaald voor kankerpatiënten.

Bij het syndroom van Turner is er meestal een groeistoornis en een verhoogde kans op hartafwijkingen. Bovendien kunnen borstontwikkeling en menstruatie uitblijven door een versneld verlies van eicellen. Om de kans op een genetisch eigen kind te verhogen, kunnen Turner-patiënten op jonge leeftijd hun eicellen laten invriezen. Dit kan al vanaf de puberteit en wordt voorafgegaan door een hormonale kuur.

Multidisciplinaire aanpak van jongs af aan noodzakelijk

Prof. Michel De Vos, fertiliteitsarts bij Brussels IVF:

"Het is belangrijk dat het meisje zelf voldoende psychologische en medische begeleiding krijgt om geïnformeerd en weloverwogen deze stap te kunnen overwegen. Maar allereerst is ook sensibilisering van behandelende artsen en ouders hierin van cruciaal belang. Deze stap kan patiënten met Turnersyndroom in de toekomst een heel ander perspectief bieden, want een kinderwens blijft iets fundamenteels. Daarnaast kan ook de aanpassing in de nomenclatuur bepalend zijn voor de haalbaarheid van de kinderwens van deze vrouwen. Deze vruchtbaarheidsbehandeling wordt immers op dit moment enkel terugbetaald voor kankerpatiënten, terwijl er nog andere aandoeningen zijn die ook een impact hebben op vruchtbaarheid."

Lees verder onder de foto.

Kansen op moederschap verhogen voor Turnerpatiënten

Sommige meisjes met Turnersyndroom verliezen al heel snel al hun eicellen, zelfs voor de puberteit. Zij kunnen hun eigen eicellen dan niet laten invriezen. Dan is transgenerationele donatie een mogelijke optie. Dit betekent dat de moeder, wanneer zij nog voldoende jong is, een hormonale kuur ondergaat, gevolgd door het invriezen van eicellen met als doel deze eventueel te doneren aan haar dochter met Turner-syndroom in geval van onvruchtbaarheid.


Contentverzamelaar

Nieuwsbrief UZ Brussel

witruimte

  

Neem zelf uw zorg in handen!

Neem zelf uw zorg in handen!
Als patiënt heeft u het recht om alles te weten over uw gezondheid en behandeling. Overleg tussen patiënt en zorgmedewerkers is de basis van goede zorg. Wederzijds respect is de essentie. Het UZ Brussel geeft u praktische tips om zelf betrokken te zijn bij uw behandeling.
Lees de tips en neem zelf uw zorg in handen

witruimte

  

Contentverzamelaar

Map

Hoe het UZ Brussel bereiken?

Stippel uw route naar het UZ Brussel uit via Google Maps.

witruimte