Asset Publisher

Uitzetting (aneurysma)

Uitzetting (aneurysma)

Wanneer een slagader van het lichaam abnormaal uitzet, spreekt men van een aneurysma.

Ziektebeeld

Elke slagader van het lichaam kan uitzetten, maar de meest voorkomende aneurysma's zijn deze van:

  • De buikslagader
  • De borstkasslagader
  • De bekkenslagader
  • De liesslagader
  • De knieslagader

Aanvankelijk geven deze aneurysma's geen klachten en meestal wordt het probleem dan ook toevallig gevonden. Sommige patiënten worden dan een kloppende massa gewaar in de buik, lies of knieholte.

Naarmate het aneurysma groter wordt, stijgt het gevaar op een scheur met een levensbedreigende bloeding als gevolg. Pijn ter hoogte van uw schouderbladen, borstkas of rug is meestal een voorbode van een scheur.

Wanneer er bloedklonters van het aneurysma loskomen, kan dit een verstopping van de slagaders van de benen veroorzaken. Heel grote aneurysma's kunnen een compressie veroorzaken op omliggende structuren zoals de darm, de urineleider, een ader of een zenuw.

Aortaaneurysma

Wanneer de aorta (de grootste slagader in de borstkast of buikholte) abnormaal uitzet, spreekt men van een aortaaneurysma. Vanaf een bepaalde diameter neemt de kans op scheuren of ruptuur toe. Dit kent meestal een dodelijk afloop. Daarom is vroegtijdig opsporing en behandeling cruciaal. Een aortaaneurysma komt vooral voor bij mannen, vanaf de leeftijd van 55 jaar, maar ook vrouwen kunnen een aneurysma krijgen.

Mogelijke behandelingen