Train de trainer 

Voor een kwaliteitsvolle patiëntenzorg -nu en later- is een goede begeleiding van assistenten en studenten in het ziekenhuis essentieel. Het is echter niet evident om tegelijkertijd arts en opleider te zijn. Om hierin te ondersteunen bestaat sinds 2016 de Train de Trainer voor Arts-Specialisten: een samenwerking tussen de Master Specialistische Geneeskunde aan de VUB en het UZ Brussel. 

Inhoud 

Op dit moment worden er vier verschillende opleidingen en een "praktijkverbetertraject" verzorgd. Al de sessies kenmerken zich door een zeer interactieve manier van werken, met ruimte voor uitwisseling tussen deelnemers onderling. Door dichtbij de praktijk te staan en te luisteren naar uw feedback wordt ernaar gestreefd inhoud aan te bieden die praktisch toepasbaar is en waar je daadwerkelijk iets aan hebt. 

Al de opleidingen zijn (voorlopig) gratis te volgen en worden interuniversitair geaccepteerd in het kader van de erkenning als stagemeester. Accreditering voor artsen wordt aangevraagd. 

Overzicht van het aanbod: 

1. Basisopleiding “opleiden op de werkvloer” 

In de basisopleiding staat de dagelijkse begeleiding van ASO's (en studenten) op de werkvloer centraal. Er wordt gewerkt rond het plannen- en herkennen van opleidingsmomenten doorheen de dag, verschillende vormen van supervisie, methoden en valkuilen voor objectief evalueren en het gebruik van reflectie als leermiddel. Ook worden technieken geoefend voor het constructief verwoorden van feedback, het verbeteren van klinisch redeneren en het veilig en efficiënt aanleren van technische vaardigheden. Verder wordt het gebruik van Medbook als middel voor korte feedback toegelicht. 

2. Opleidingsintervisie 

Intervisie is een zeer effectieve en prettige manier van leren. In kleine groep wordt uitgewisseld rond thema's die u zelf aandraagt; onder begeleiding en volgens een vaste structuur. U leert met en van collega's rond moeilijkheden die ieder van u dagelijks tegenkomt bij het opleiden op de werkvloer. Bij aanvang van de sessie wordt een agenda opgesteld, waarna een selectie van thema's wordt uitgediept. U vertrekt met nieuwe inzichten, vaardigheden of een concreet plan van aanpak ter verbetering. Onderwerpen die regelmatig aan bod komen zijn onder andere het aanbrengen van moeilijkere feedback, het veilig uit handen geven van taken, conflictsituaties of begeleiding bij persoonlijke problemen van ASO's.

3. Bijscholing stagemeesters 

In deze sessie -met jaarlijks wisselende inhoud- wordt ingegaan op thema's die met name voor de stagemeester relevant zijn. Enerzijds kunnen dit organisatorische zaken zijn, zoals het aansturen van het opleidingsteam of het systematisch en objectief evalueren van ASO's; anderzijds kunnen ook individuele vaardigheden aan bod komen die specifiek in uw functie van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van periodieke plannings- en evaluatiegesprekken, of disciplinegesprekken bij problemen of een stagnerend leerproces. Doordat op deze sessies stagemeesters vanuit verschillende diensten- en ziekenhuizen afkomen kunt u ook veel leren van de manier waarop anderen omgaan met de uitdagingen van deze functie. 

4. ASO’s begeleiden bij persoonlijke problemen 

Oproepen aan Arts in Nood komen in 25 procent van de gevallen van artsen in opleiding en 42 procent van ASO's in Vlaanderen kampt met symptomen van burn out. Deze vorming is bedoeld voor ziekenhuisopleiders die daarin iets willen betekenen, al dan niet als mentor. Aan bod komen handvatten voor het herkennen en bespreekbaar maken van de meestvoorkomende problemen bij ASO's, gesprekstechnieken voor persoonlijke gesprekken en het creëren van een veilig kader daarvoor, alsook het afbakenen van de rol van een opleider ten opzichte van die van een therapeut, hulpverlener of ombudsman. Ook verkennen we samen enkele bestaande ondersteuningsmogelijkheden buiten de dienst en manieren om de ASO daarmee in contact te brengen. 

Doelgroep  

Sinds enkele jaren is voor stagemeesters bijscholing rond opleiden en evalueren wettelijk verplicht. Ook supervisoren die samenwerken met ASO's doen er goed aan om regelmatig training te volgen rond het begeleiden van werkplekleren. 

Inschrijven 

Inschrijven kan via de “Train de trainer” website. 

Naar het Train de trainer opeidingsaanbod 

Taal 

Nederlands