Loopbaanbegeleiding

Lees hier meer over loopbaanbegeleiding:


Wanneer kies je voor loopbaanbegeleiding?

Wanneer je twijfelt of jouw huidige job nog iets voor jou is, wanneer je voelt dat je een nieuwe professionele stap wil zetten maar niet goed weet welke dat juist is, wanneer je op zoek bent om jouw ambities vorm te geven en daar hulp bij nodig hebt, is het aangewezen loopbaanbegeleiding te overwegen als een volgende stap.

Loopbaanbegeleiding kan helpen om een goed zicht te krijgen op jouw eigen professionele ambities, competenties, talenten, waarden en persoonlijkheidskenmerken en hoe je die kan vertalen in een concreet plan van aanpak of een nieuwe professionele stap.

Terug naar boven


Traject van loopbaanbegeleiding

1. Kies een loopbaancoach

Onderstaande video van VDAB geeft in enkele minuten een goede toelichting over de principes van loopbaanbegeleiding.

Je vraagt best eerst een kort (gratis) kennismakingsgesprek met een potentiële loopbaancoach om vast te stellen of er een persoonlijke match is. Tijdens zo’n gesprek kan je ook vragen stellen over aanpak, soorten oefeningen, te verwachten resultaten.
Daarna kies je een loopbaancentrum of loopbaancoach waarmee je aan de slag wil.

2. Samen aan de slag

Je loopbaanbegeleider ondersteunt je via een aantal gesprekken bij het maken van een loopbaankeuze of –beslissing en doet dit op een professionele manier en op maat. De loopbaancoach verkent samen met jou waar je mee zit en geeft je oefeningen en opdrachten om thuis te maken. Nadien bespreken jullie de oefeningen en opdrachten. Zo komen jullie geleidelijk aan tot nieuwe ideeën en inzichten.

3. Afstemmen van verwachtingen

Zorg er wel voor dat het niet blijft bij woorden, ideeën of vrijblijvende gesprekken. Maak goede afspraken met jouw coach over jouw verwachtingen en maak van de sessies gebruik om actief te oefenen en concreet toe te werken naar resultaten, acties of een concreet plan van aanpak. Je maakt daarom best minstens een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), waarin je jouw inzichten bijhoudt en de verschillende acties die je gaat ondernemen noteert. Het POP bevat dus steeds een duidelijke timing zodat je dingen ook echt gedaan krijgt.

4. Duurtijd

Een standaard loopbaantraject bestaat uit een aantal sessies van +/- 1u30 à 2u. Dit is uiteraard, afhankelijk van de aanpak van de coach, gespreid over verschillende weken of maanden. De inhoud en aanpak van een dergelijke sessie is erg individueel bepaald en grotendeels op maat van jouw noden. Je neemt dus best tussen de verschillende sessies ook voldoende ‘reflectietijd’ om oefeningen te maken en na te denken over jouw eigen keuzes en verlangens.

Een loopbaancoaching traject (via loopbaancheques) bedraagt maximaal 7u. Dat is gemiddeld voldoende om een helder zicht te krijgen op de antwoorden i.v.m. jouw loopbaan. Maar een traject kan dus ook korter zijn wanneer jouw inzichten al vroeger concreet vorm krijgen. Je hoeft dus niet de volledige 7 uren ‘uit te zitten’.

Terug naar boven


Traject zonder tussenkomst van UZ Brussel

Je kan een traject voor loopbaanbegeleiding volgen los van het UZ Brussel en zonder jouw leidinggevende in te schakelen. In dergelijk geval sta je uiteraard zelf in voor de kost ervan en kan je dit traject niet volgen tijdens de werkuren.

Om een individueel loopbaantraject te starten adviseren we jou om gebruik te maken van het systeem van loopbaancheques (via VDAB). 
Dit is een subsidie om medewerkers te begeleiden bij het vinden van antwoorden op hun loopbaanvragen en het begeleiden bij een carrièreswitch. Hiervoor zijn partnerships aangegaan met externe gespecialiseerde loopbaancoachingsinstituten. 

Als je aan de voorwaarden voldoet, heb je om de 6 jaar recht op 2 cheques van 40 euro (in totaal dus 80 euro):

  • Voor je 1e cheque krijg je 4u begeleiding
  • Voor je 2e cheque krijg je 3u begeleiding

Voor de 7u individuele begeleiding betaal jij 80 euro terwijl de werkelijke waarde van zo’n traject al snel kan oplopen tot een bedrag van 1188 euro (incl. BTW). Gemiddeld betaal je dus slechts 11,5 euro per uur voor 7 u individuele loopbaanbegeleiding.

Je betaalt deze bijdrage dan ten persoonlijke titel maar kan nadien de terugbetaling ervan aanvragen bij het FeBi vormingsfonds. Het formulier dat je daarvoor dient in te vullen vind je terug op de website van FeBi.

Je kiest zelf bij welk loopbaancentrum je loopbaanbegeleiding volgt maar let er op dat de coach of het instituut geaccrediteerd is voor betaling van het traject via loopbaancheques. Je kiest best een leverancier die gescreend werd door het UZ Brussel (overzicht van coaches) of je kiest een leverancier via de site van de VDAB. Op die manier ben je zeker van een kwalitatieve aanpak.

Terug naar boven


Traject in samenwerking met UZ Brussel

Het kan nuttig (of zelfs aangewezen) zijn om jouw leidinggevende te betrekken bij de loopbaanvragen waar je mee worstelt. Jouw leidinggevende kan je mogelijk ook helpen om deze concreet vorm te geven, al dan niet samen met iemand van HR. 

Eens het helder is welke jouw loopbaanambities zijn, kunnen jullie samen bespreken wat er wel of niet mogelijk is binnen de huidige functie of dienst. Maar ook wat mogelijke opportuniteiten kunnen zijn binnen andere diensten van het ziekenhuis of zelfs extern. 

Als je jouw leidinggevende wil betrekken in jouw traject voor loopbaanbegeleiding, dan maak je met jouw leidinggevende vooraf concrete afspraken rond het starten en volgen van het traject (duur, tijdens of buiten de werkuren, opvolging, enz.) en een eventuele terugbetaling van de loopbaancheques.

Jouw leidinggevende kan dus zelf beslissen om tussen te komen in de kosten voor loopbaanbegeleiding of niet.

De UZ Brussel Academy selecteerde verschillende loopbaancoaches op basis van aanpak, kwaliteit en gehanteerde methodieken. Het overzicht van de coaches waaruit je kan kiezen kan je hier raadplegen. 

Terug naar boven


Voorwaarden loopbaancheques

Voorwaarden waar je moet aan voldoen om de loopbaancheques te kunnen gebruiken:

  • Je woont in Vlaanderen of Brussel
  • Je bent minimum 7 jaar werkervaring
  • Je bent op dit moment professioneel actief (verbonden aan een werkgever of hebt een zelfstandige statuut): je werkt dus voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige
  • Je hebt de laatste 6 jaar geen loopbaancheques gebruikt
  • Je volgt de loopbaanbegeleiding bij een door de VDAB erkend loopbaancentrum
  • Je spreekt Nederlands

Terug naar boven