Vragen & antwoorden over online leren
- Welke vormen van digitaal/online leren bestaan er allemaal?
- Kan je online leren ook combineren met andere vormen van opleiding?
- Onder welke voorwaarden kan een online vorming tijdens de werkuren gevolgd worden?
- Moet opleidingstijd tijdens de werkuren geregistreerd worden?
- Kan ik ook online opleidingen volgen buiten mijn werkuren?
- Kan voor online vorming verplaatsingstijd en/of vervoersonkosten toegekend worden?
- Ik heb geen computer of rustige plek op mijn dienst, waar kan ik dan een online opleiding volgen?
Over GoodHabitz
- Moet ik een online training volledig afronden vooraleer ik een certificaat ontvang?
- Moet ik de online opleiding afronden voor een bepaalde datum?
- Kan ik de online trainingen van thuis uit volgen?
- Heb ik ook toegang tot het online trainingaanbod als ik geen UZ Brussel medewerker ben?
- Wat als ik er langer (of minder lang) dan voorzien over doe om een online training af te ronden?
- Moet ik aan het einde van de online training de kennistest/toets verplicht afleggen?
- Moet ik online trainingen volgen om door te groeien naar en andere of hogere functie?
- Heb ik een goedkeuring of akkoord nodig om een GoodHabitz online training te volgen?
- Hoelang duurt een online training gemiddeld?
Welke vormen van digitaal/online leren bestaan er allemaal?
Digitaal en/of online leren kan op veel verschillende manieren, zowel synchroon (live) als asynchroon (uitgesteld). Voorbeelden zijn:
- Afleggen van een e-learning pakket
- Volgen van een webinar of online presentatie (live of een opname achteraf)
- Volgen van een e-testing (bv. In het kader van het evalueren van de opgedane kennis en het al dan niet behalen van een certificaat).
- Volgen of raadplegen van instuctievideo's
- Beluisteren van podcast of andere audio-opname
- Oefenen in een digitale oefenomgeving
- Interactieve workshops
Kan je online leren ook combineren met andere vormen van opleiding?
Sommige opleidingen worden gedefinieerd als 'blended learning' en kunnen een mengvorm zijn van online leren en bv. klassikaal leren, zelfstudie, etc.. Daarin volgen de digitale componenten van een opleiding of traject de basisprincipes van online vorming.
Onder welke voorwaarden kan een online vorming tijdens de werkuren gevolgd worden?
- Je kan een online vorming tijdens de werkuren volgen als :
- de vorming wordt gevolgd in opdracht en op vraag van je diensthoofd
- Of als je de vorming volgt op eigen initiatief en met goedkeuring van je diensthoofd.
- Of als het gaat om een verplichte online vorming: dit kan een wettelijk verplichte opleiding zijn of een opleiding opgelegd vanuit directie of het beleid (bv. vorming in kader van (patiënt)veiligheid, kwaliteit, onboarding, people management en leiderschap)
Moet opleidingstijd tijdens de werkuren geregistreerd worden?
Ja, registratie in het planningssysteem (Saga) is verplicht. De betrokken codes vind je terug in het document vormingsbeleid.
Kan ik ook online opleidingen volgen buiten mijn werkuren?
Als je op eigen initiatief een online vorming volgt of in functie van niet-UZ Brussel gebonden mandaten, en dus zonder goedkeuring van je diensthoofd, is de vormingstijd geen arbeidstijd. In dit geval dien je verlof te nemen om aan de vorming te kunnen deelnemen of volg je de opleiding in je vrije tijd.
Registratie in het planningssysteem (Saga) is niet verplicht.
Kan voor online vorming verplaatsingstijd en/of vervoersonkosten toegekend worden?
Voor deelname aan een online vorming kunnen geen verplaatsingstijd, noch vervoersonkosten toegekend worden.
Ik heb geen computer of rustige plek op mijn dienst, waar kan ik dan een online opleiding volgen?
In dit geval kan je terecht in de leerbox bij de Empolyee Corner. De leerbox is een klein bureau met een computer en een headset waar je in alle rust een online leermodule kan volgen. Via de agenda in outlook kan je de leerbox boeken.
Dit kan heel eenvoudig door een tijdsblok in je outlook agenda vast te leggen en dan bij Invite Attendees > Location het volgende e-mailadres toe te voegen (Vergaderzaal_EmployeeCorner_Leerbox1@uzbrussel.be). Je krijgt dan onmiddellijk een bevestiging of afwijzing van je boeking. Indien je een afwijzing krijgt moet je een ander tijdsblok kiezen aangezien dit betekent dat de leerbox al geboekt werd door een andere collega.
GoodHabitz
Moet ik een online training volledig afronden vooraleer ik een certificaat ontvang?
Je dient de online trainingen in het GoodHabitz-aanbod die je op eigen initatief volgt voor minstens 70% af te werken vooraleer de opleiding als 'deelgenomen' wordt aanzien. Vanaf dat moment kan je een GoodHabitz-certficaat ontvangen.
Verplichte opleidingen dien je uiteraard volledig af te leggen.
Moet ik de online opleiding afronden voor een bepaalde datum?
De online trainingen die aangeboden worden via het GoodHabitz platform zijn beschikbaar tot en met 31/12/2022.
Voor andere online opleidingen wordt de geldigheids- & beschikbaarheidsdatum meestal vooraf meegegeven. De gecommuniceerde termijn moet gerespecteerd worden.
We raden je aan eens je met een online training bent gestart, om die ook zo snel mogelijk af te ronden, om jouw leerervaring te maximaliseren. Als je te veel tijd laat tussen verschillende leermomenten moet je vaker opnieuw beginnen.
Tip: plan leren via een online training in in jouw agenda (net zoals je dat voor een andere opleiding zou doen) en zorg dat je niet gestoord wordt.
Kan ik de online trainingen van thuis uit volgen?
Je kan van thuis uit (of onderweg) surfen naar de login pagina van de UZ Brussel e-Academy (www.uzbrussel.be/academy). Daar klik je door naar de GoodHabitz-catalogus en log je in met jouw UZ Brussel e-mailadres en paswoord. Je krijgt onmiddellijk toegang het online training aanbod van Goodhabitz.
Het enige materiaal dat je nodig hebt is een computer, een tablet of een smartphone en een stabiele internetverbinding en je kan aan de slag. Leren was nog nooit zo makkelijk.
Noot: de meeste online trainingen van GoodHabitz kan je vlot volgen op tablet en smartphone. Een aantal opleidingen volg je beter op laptop of pc.
Heb ik ook toegang tot het online trainingaanbod als ik geen UZ Brussel medewerker ben?
Het online trainingaanbod is beschikbaar voor iedereen die in het bezit is van een UZ Brussel login. Inloggen doe je met jouw UZ Brussel e-mailadres en paswoord. De toegang is gebonden aan jouw login en paswoord en dus strikt persoonlijk.
Wat als ik er langer (of minder lang) dan voorzien over doe om een online training af te ronden?
Voor opleidingen die gergistreerd worden in het planningssysteem (Saga), wordt standaard de opleidingsduur ingepland die bij aanvang van de online/digitale module wordt meegedeeld. De opgegeven tijdsinschatting is normaal gezien ruim voldoende en redelijk om de e-learning in af te werken. Zorg er wel voor dat je geconcentreerd en ongestoord aan de digitale opleiding kan deelnemen.
Indien de reële opleidingstijd sterk van afwijkt van de opgegeven duur en daardoor impact heeft op jouw inroostering / beschikbaarheid, dan bespreek je met jouw leidinggevende en/of planner hoe de resterende of in te halen opleidingstijd (al dan niet) wordt ingepland.
Moet ik aan het einde van de online training de kennistest/toets verplicht afleggen?
Een kennistest is niet verplicht voor de opleidingen die je op eigen initiatief volgt. Voor een verplichte opleiding of een opleiding in opdracht van jouw leidinggevende is dit mogelijk wel het geval. In dat geval wordt het expliciet meegegdeeld door jouw vormingsverantwoordelijke en/of leidinggevende voordat je de opleiding aanvat.
Een toets aan het einde van een online training (of bij een onderdeel ervan) gaat na in welke mate je jezelf de leerstof hebt eigen gemaakt.
Om een certificaat voor dit onderdeel of deze vorming te behalen moet je slagen in de test met een score van minstens 70%. Voor sommige trainingen ligt dit nog hoger.
Aan het einde van de toets weet je onmiddellijk of je geslaagd bent of niet. Afhankelijk van de vorming heb je soms meerdere pogingen.
Moet ik online trainingen volgen om door te groeien naar en andere of hogere functie?
Ja en neen. In het kader van jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling en groei, is het belangrijk om levenslang te leren. Het volgen van (online) opleidingen helpt daarbij. Maar ook een boek lezen of cursus leren, leren door uit jouw comfortzone te stappen en leren door te oefenen en te doen, zijn ook manieren om jouw kennis en vaardigheden te verruimen.
Naast vorming (en diploma's) spelen uiteraard nog andere factoren een rol in het doorgroeien naar een andere functie zoals jouw prestaties in jouw huidige en vorige job(s), jouw werkattitude, jouw omgang met anderen, jouw leerbereidheid, jouw competenties en jouw potentieel.
Het volgen van één of meerdere (online) opleidingen is nooit een gegarandeerd 'gratis ticket' naar een volgende stap in jouw loopbaan. Maar uiteraard kan het wel helpen. Door continu te werken aan de uitbreiding van jouw kennis kwaliteiten, heb je op het moment van een selectie mogelijk een streepje voor op één of meerdere van de kandidaten die solliciteren voor dezelfde job. Stop dus nooit met leren.
Heb ik een goedkeuring of akkoord nodig om een GoodHabitz online training te volgen?
Je hebt via de e-Academy dag en nacht gratis toegang tot de volledige GoodHabitz trainingcatalogus (in 7 talen) tot 31/12/2022 en dat 7 dagen op 7. Buiten jouw arbeidstijd kan je dus om het even welke opleiding volgen die jouw voorkeur wegdraagt. Je kiest zelf wat, waar en wanneer je leert binnen jouw vrije tijd en hebt daarvoor geen goedkeuring nodig.
Voor het volgen van een GoodHabitz online training tijdens de werkuren, heb je altijd een goedkeuring nodig van jouw leidinggevende en/of diensthoofd. Deze training dient op dat moment als arbeidstijd geregistreerd te worden in het planningssysteem (Saga), net zoals dit het geval zou zijn voor bv. een klassikale opleiding. Ook (wettelijk) verplichte opleidingen of opleidingen op instructie van jouw opleidingsdepartement/opleidingsverantwoordelijke, vallen onder dezelfde regeling.
Hoelang duurt een online training gemiddeld?
Een training duurt ongeveer 2,5 uur en bestaat uit verschillende modules van ongeveer 20 minuten. Je hoeft de training niet in 1 keer volledig te doorlopen. Je bent vrij om de training op te splitsen zoals je zelf wil.