Eindverslag

Immuno-PET imaging using the human anti PD-L1 Nanobody: development of radiolabelling techniques - Bridoux Jessica 

Kankercellen kunnen de antitumor-immuunrespons omzeilen door het eiwit PD-L1 uit te drukken. Behandelingen die PD-L1 blokkeren zijn beschikbaar, maar ongeveer 20% van de patiƫnten vertoont positieve reacties. We willen een diagnostisch hulpmiddel ontwikkelen om te detecteren of kankercellen PD-L1 uitdrukken, om patiƫnten te selecteren die kunnen profiteren van de bestaande behandelingen.

Nanobodies zijn kleine tracers die worden gebruikt om kankercellen op te sporen. We hebben eerder een Nanobody ontwikkeld dat specifiek PD-L1 kan herkennen. Voor positronemissietomografie (PET) beeldvorming is ons doel om een radioactief label aan het Nanobody te hechten. Twee radionucliden zijn hiervoor interessant: gallium-68 (68Ga) en fluor-18 (18F).

Voor 68Ga-labeling werd het Nanobody gemodificeerd met een molecuul dat een "chelator" bevat die 68Ga binnen 10 minuten in een waterige oplossing vangt. Twee belangrijke benaderingen werden onderzocht en vergeleken om de chelator te bevestigen.

  • De eerste benadering wordt "willekeurig" genoemd omdat de chelator op verschillende plaatsen aan de structuur van het Nanobody was gehecht.
  • De tweede benadering wordt ā€œplaatsspecifiekā€ genoemd omdat een enzym werd gebruikt om de plaats van de aanhechting van de chelator aan het Nanobody te controleren.

We toonden aan dat beide benaderingen geldig waren voor het labelen van dit Nanobody met 68Ga.

18F-labeling is complexer omdat ze voorkomen onder zware omstandigheden (hoge temperatuur, oplosmiddelen) die niet compatibel zijn met ons Nanobody. In dit project onderzochten we kleine moleculen die al 18F bevatten en die onder milde omstandigheden aan het Nanobody kunnen worden gekoppeld. Het PD-L1 Nanobody zou binnenkort klinische studies moeten ondergaan voor evaluatie als PET-tracer.

< Terug