Maagballon - Gastrologie-enterologie - Maag-, darm- en leverziekten

Maagballon

Een maagballon helpt u gewicht te verliezen en een gezonde levensstijl krijgen en behouden.

Hoe werkt het?

De maagballon vult gedeeltelijk uw maag en geeft u sneller een verzadigd gevoel. Het ledigen van de maag gebeurt vertraagd waardoor u minder snel een hongergevoel krijgt. Er is geen verschil in vertering of in opname van voedingsstoffen.

Verloop

De maagballon is een niet-operatieve procedure die ongeveer 15 minuten duurt. Onder verdoving wordt de maagballon via een endoscoop in de maag gebracht. Wanneer de ballon zich in de maag bevindt, wordt deze gevuld met een zoutoplossing met een blauwe kleur.

Na het onderzoek

Na het plaatsen van de maagballon blijft u 1 nacht in het ziekenhuis. Gedurende 48 tot 72 uur na de procedure kan u een ongemakkelijk gevoel in de maag ervaren, ook misselijkheid en braken zijn normale nevenwerkingen. Deze symptomen verdwijnen na het nemen van de voorgeschreven medicatie. De eerste weken na het plaatsen van de ballon vragen we u een aangepast dieet te volgen.

De maagballon blijft 6 maanden of een jaar in uw maag, in functie van welk type ballon u verkiest. De maagballonnen die beschikbaar zijn in het UZ Brussel zijn de Medsil ballon (kan 6 maanden blijven) en de Orbera 365 ballon (kan een jaar blijven). Na deze periode verwijderen we de ballon via endoscopie onder verdoving tijdens een 1-dagopname.