Psycholoog aan het woord
Het leven zoals het is, de fertiliteitspsycholoog
Van 13u00 tot 13u50
Ongeacht het werkveld kom je in contact met personen met fertiliteitsproblemen. 1/6 van de mensen met een actieve kinderwens kampt immers met deze problematiek en het is gekend dat het uitblijven van een zwangerschap en transitie naar ouderschap een grote psychische impact heeft.
Intussen maken traditionele heterokoppels, alleenstaanden en lesbische koppels slechts een deel uit van onze steeds meer gediversifieerde patiëntenpopulatie. Denk hierbij aan fertiliteitspreservatie voor medische (oncofertiliteit) en niet medische redenen (social freezen, transgender), co-ouderschap, draagmoederschap, ...
Vruchtbaarheidsproblemen worden niet louter medisch benaderd maar kaderen al geruime tijd binnen een bio-psycho-sociaal model met specifieke aandacht voor het welzijn van de wensouder(s) en het toekomstige kind.
Schakelen tussen medische, psychologische, psychotherapeutische, psychiatrische, sociale, juridische, antropologische, ethische thema’s en kennis is een must en maakt van de fertiliteitspsycholoog een ware "PSY-cialist" in een multidisciplinair kader.
Wij nemen jullie graag mee in onze dagelijkse werking waarin patiënten ondersteuning, begeleiding en screening centraal staan.
Sprekers
- Dr. Lize Leunens is een ervaren klinisch psycholoog en systemisch psychotherapeut die op het gebied van fertiliteit haar expertise kent. Haar doctoraat richtte zich op de ontwikkeling van kinderen geboren na ICSI. Ze is onder andere werkzaam bij Brussels IVF waar ze de screening en begeleiding van fertiliteitspatiënten doet. Zij begeleidt eveneens individuele patiënten, koppels en gezinnen in haar privé-praktijk in Halle.
- Dr. Julie Nekkebroeck werkt als psychologe/psychotherapeute voor Brussels-IVF en het Centrum voor Medische Genetica van het UZ Brussel. Ze behaalde een doctoraat in 2008 over "De gezondheid van kinderen geboren na preïmplantatie genetische diagnose" en verwierf verder expertise in het domein van reproductieve psychologie. Sinds meer dan 10 jaar is ze voltijds clinicus en begeleidt ze dagelijks patiënten die een vruchtbaarheidsbehandeling aanvragen, ondergaan of achter de rug hebben.