Voor een hartoperatie - Hartheelkunde

Belangrijke info voor een hartoperatie

Is een hartheelkundige ingreep noodzakelijk?

Een groot aantal cardiovasculaire aandoeningen kunnen zowel door een cardioloog, elektrofysioloog, hartchirurg of vaatchirurg of door een combinatie van deze specialisten behandeld worden.

In functie van de aard en de ernst van de aandoening gaat de arts na of een heelkundige ingreep aangewezen is. De uiteindelijke beslissing wordt genomen in samenspraak met de patiënt, de familie, de huisarts, de cardioloog, de elektrofysioloog en de cardiochirurg.

In afwachting van een cardiovasculaire ingreep

In de periode die een operatie vooraf gaat is een goede voorbereiding belangrijk. Daarom dient u een aantal richtlijnen in acht te nemen:

  • Houd u aan een absoluut rookverbod.
  • Tracht zo nodig overtollig lichaams­gewicht kwijt te raken, volg uw dieet nauwkeurig op.
  • Vermijd zoveel mogelijk stress. Als u angstig of onzeker bent kan het helpen als u zich vooraf goed informeert en steun zoekt bij mensen die dicht bij u staan.

Voeding

Het is belangrijk dat u voor en na een ingreep kiest voor een gezonde levensstijl. Een gezonde voeding is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Voeding met een laag vetgehalte is daarbij van groot belang. Een te hoog cholesterolgehalte versnelt het proces van dichtslibben van de kransslagaders en van de bloedvaten in het algemeen (atherosclerose). In bepaalde situaties (bvb. bij overgewicht, suikerziekte of diabetes, een verhoogd cholesterol, ...) wordt een specifiek dieet voor­geschreven. De diëtiste geeft u in dat geval de nodige richtlijnen.

Enkele tips voor een gezonde voeding:

  • Eet regelmatig, sla geen maaltijden over
  • Beperk het gebruik van suiker, suikerhoudende voeding en drank
  • Eet minder vlees en vaker vis of vegetarisch
  • Rauwkost en gekookte groenten zijn sterk aanbevolen
  • Eet 2 stukken fruit per dag
  • Gebruik voldoende melk (halfvol), yoghurt en kaas (liefst vetarm)
  • Beperk het gebruik van zout in de voeding

Rookstop

Roken wordt absoluut afgeraden. Stoppen met roken is niet eenvoudig. Patiënten die hun psychische en fysieke afhankelijkheid verder willen afbouwen kunnen ondersteuning krijgen van de psychologe en het hartrevalidatieteam. De rookstopbegeleiding gebeurt samen met de longarts of pneumoloog en de huisarts.

Negatieve stress

Een leven zonder stress is weinig realistisch, maar veel stress is vermijdbaar of onder controle te houden. Signalen die op negatieve stress kunnen wijzen zijn o.a.:

  • Lichamelijke klachten (gespannen spieren, hoofdpijn, misselijkheid)
  • Psychische problemen (angst, irritaties, bezorgdheid, verdriet)
  • Gedragssymptomen (roken, veel eten en drinken, machteloos niets doen, toenemend gebruik van kalmerende middelen, klagen en verwijten)

Staat u zelf onder dergelijke druk of merkt u dat uw draagkracht is afgenomen? Aarzel dan niet de psychologe van het hartrevalidatieteam te contacteren voor een individueel consult. Zij kan naar u luisteren en specifieke vaardigheden aanleren om de ongezonde stress het hoofd te bieden.

Maak er in ieder geval een gewoonte van om u niet op te jagen en om hevige discussies en conflicttoestanden te vermijden. Kies en geniet van rustige muziek, aangename lectuur, een wandeling of ontspannings­oefeningen.