Conceptie & Anticonceptie - Gynaecologie

Conceptie & Anticonceptie

Conceptie

Wie een kinderwens heeft en zich op zwanger worden wil voorbereiden, kan voor informatie en begeleiding van de conceptie of bevruchting op de dienst Gynaecologie terecht. 

In geval van vruchtbaarheidsproblemen wordt u best opgevolgd door het BrusselsIVF

Anticonceptie

Om zwangerschap te voorkomen bestaan er verschillende methoden. Welke methode u ook toepast, als u ermee stopt kunt u in principe meteen zwanger worden. De ene methode is veel betrouwbaarder dan de andere, maar bij alle methoden blijft er een kans op zwangerschap bestaan. 

Anticonceptiewerking

Anticonceptie betekent letterlijk: tegen conceptie, of tegen bevruchting. Het is een manier om de bevruchting en/of innesteling van een bevruchte eicel tegen te gaan en dus de kans op een zwangerschap zo klein mogelijk te maken. 

Dit kan op meerdere manieren:

  • Door toediening van stoffen die voorkomen dat eicellen bij de vrouw uitrijpen en de eisprong optreedt (vb: de pil, een prikpil, een ring in de schede, een hormoonpleister, een hormoonstaafje in de bovenarm)
  • Door ervoor te zorgen dat de zaadcellen de eicel niet kunnen bereiken door een barrière te creëren (vb: mannen- en vrouwencondoom, sterilisatie)
  • Door te voorkomen dat een bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt (vb: het hormoonspiraal, minipil)
  • Door geen gemeenschap te hebben tijdens de vruchtbare periode (timen van de eisprong) of door geen zaadlozing in de schede te hebben. Opgelet, want deze vorm van anticonceptie is niet zeer betrouwbaar.
  • Door de vruchtbare periode te vermijden door het opmeten van de temperatuur of via urinetesten. Opgelet, want deze vorm van anticonceptie is niet zeer betrouwbaar.

Anticonceptievormen

Niet alle methoden zijn voor iedereen geschikt. Als u een anticonceptiemethode kiest, is moeilijk te voorspellen of deze methode voor u ook de beste is. In ongeveer 10% van de gevallen is de gekozen methode uiteindelijk niet de meest ideale en kan die in overleg met de arts worden aangepast.

De anticonceptiemethoden worden ingedeeld op basis van de manier waarop de bevruchting voorkomen wordt:

  • Hormonale methoden om de eisprong te onderdrukken, want zonder eisprong kan geen bevruchting plaatsvinden
  • Intra-uteriene methoden met een spiraal om het innestelen van de eicel te voorkomen, want daardoor kan er geen vrucht groeien. Bovendien zorgen bepaalde spiraaltjes ervoor dat de zaadcel niet meer in staat is de eicel binnen te dringen
  • Definitieve methoden via sterilisatie van de man voor het afbinden van de zaadstrengen of sterilisatie van de vrouw voor het afsluiten van de eileiders

Anticonceptie vergeten of niet goed gebruikt

Als de anticonceptie vergeten of niet goed gebruikt is, is het mogelijk de kans op een eventuele zwangerschap te verkleinen met de morning-afterpil. Die pil moet zo snel mogelijk worden ingenomen na onbeschermd seksueel contact, maar kan maximaal drie dagen na onbeschermde gemeenschap nog effect hebben. Deze kan u zonder voorschrift kopen bij de apotheek.

U kunt ook door een arts een spiraal (meestal een koperhoudend spiraal) laten plaatsen, tot vijf dagen na de onbeschermde gemeenschap.