NeoParent geeft ouders van pasgeboren kindjes houvast in UZ Brussel

NeoParent geeft ouders van pasgeboren kindjes houvast in UZ Brussel

18 juni 2024

Om de communicatie te versterken tussen zorgverleners en ouders van te vroeg geboren baby's, kiest de dienst Neonatologie van het UZ Brussel voor de implementatie van de NeoParent-app. Via de app communiceren ouders met het zorgteam over hun kindje, krijgen ze informatie op maat en zien ze foto’s van hun baby. Dankzij die mix van feitelijke info en emotionele momenten blijven ze verbonden met hun kindje in de couveuse.

 

De NeoParent-app werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Odisee Hogeschool.

“De ontwikkeling van de app gebeurde in nauwe samenwerking met ouders en zorgverleners” zegt Inge Tency van Odisee Hogeschool. Zowel de inhoud als de lay-out is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een pilootstudie toonde de meerwaarde van de NeoParent-app aan bij ouders. Inge: “We gingen daarom op zoek naar een partner om de app te continueren en vonden die bij het Zorg-IT-bedrijf MothChi (‘Mother & Child’). Zij staan in voor de verdere ontwikkeling van de app alsook voor de implementatie ervan.”

Houvast in moeilijke periode

Een opname op de dienst Neonatologie brengt angst en onzekerheid met zich mee, zegt Etienne Maeriën van MothChi. “NeoParent biedt de ouders houvast in die periode. Via de app vinden ze antwoorden op hun vragen en kunnen ze zelf rechtstreeks communiceren met het zorgteam over hun kindje. Die nabijheid stelt gerust.”

Het ingebouwd medisch woordenboek legt uit wat het betekent als je kindje bijvoorbeeld een vorm van ademhalingsondersteuning krijgt of gevoed wordt via een maagsonde. Ook dat­ vermindert de onzekerheid.

Etienne Maeriën: “De verpleegkundigen en andere medewerkers nemen notities en foto’s, zodat je als ouder in real-time op de hoogte blijft. Om te weten hoe de nacht was hoef je niet meer te bellen, je vindt het in NeoParent-app.”

In de app vier je ook mee als je kindje een mijlpaal bereikt, zoals wanneer het van de intensieve afdeling verhuist naar de gewone neonatologie. Als je kindje naar huis mag, kun je het digitaal dagboekje downloaden. Een herinnering in tekst en beeld om te koesteren.

 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.