Melanoom - Dermatologie - Huidkanker

Melanoom

Wat is het?

Een melanoom is een kwaadaardige huidtumor die uitgaat van de pigmentcellen van de huid.

Waarom is vroegtijdig opsporen belangrijk?

Detectie en behandeling van dit type huidkanker in een vroege fase zijn cruciaal om de kans op genezing zo hoog mogelijk te houden. Raadpleeg daarom bij veranderingen in pigmentvlekjes of bij ontstaan van nieuwe pigmentvlekjes een dermatoloog voor een totale huidinspectie. Hierbij worden de pigmentvlekjes ook met behulp van een dermatoscoop van dichtbij geïnspecteerd.

Lees verder onder de foto.

Patiënten met een verhoogd risico op melanoom (talrijke pigmentvlekjes, (persoonlijke) voorgeschiedenis van melanoom) worden opgevolgd via digitale microscopie. Tijdens deze consultatie worden overzichtsfoto's van de huid genomen, alsook ingezoomde foto's van de pigmentvlekjes om deze nauwkeurig te kunnen opvolgen.

Jaarlijks neemt de dienst Dermatologie van het UZ Brussel deel aan de screeningsactie van Euromelanoma.

Hoe wordt melanoom behandeld?

Wordt er een verdacht pigmentletsel opgemerkt, kan deze chirurgisch verwijderd worden op de dienst Dermatologie.

De dienst Dermatologie werkt ook nauw samen met andere diensten die betrokken zijn bij de behandeling van patiënten bij wie een melanoom gedetecteerd werd. Zo worden alle patiënten met de diagnose van melanoom in een multidisciplinair team van experten besproken om de beste behandeling te garanderen.

Patiënten waarbij het melanoom in een later, gevorderd stadium gediagnosticeerd wordt, kunnen terecht in de melanoomkliniek. Hier werkt de dermatoloog samen met een medisch oncoloog, oncologisch chirurg en radiotherapeut om een volledige en gepersonaliseerde behandeling aan de patiënt te kunnen bieden.

< Terug