Sportcardiologie
De sportcardiologie en de behandeling van overbelastingsletsels zijn twee belangrijke, maar zeer uiteenlopende domeinen binnen de sportgeneeskunde. In de sportcardiologie worden vooral mogelijke onderliggende hartaandoeningen opgespoord, die tijdens en na het sporten voor klachten zorgen of kunnen zorgen.
Mogelijke onderzoeken
De mogelijke onderzoeken tijdens de consultatie bij de sportarts bestaan uit:
Op basis van de resultaten van deze onderzoeken formuleert de sportarts een advies, of verwijst hij de patiƫnt door naar de cardiologen of ritmologen voor verder onderzoek en verfijning.
Specifieke sporttraining
Sporten is een heel gezonde bezigheid, maar gaat soms gepaard met pijnklachten ter hoogte van de knie, schouder, achillespees, lage rug, ... Vaak is dit te wijten aan herhaaldelijke verkeerde belasting tijdens het sporten. Dat resulteert in chronische overbelastingsletsels.
Op basis van een uitgebreid klinisch onderzoek en eventueel aanvullende onderzoeken (echografie, radiografie, CT-scan, MRI-scan en isotopenscan) stelt de sportarts een behandeling in en verleent hij advies over specifieke sporttrainingen. Zo tracht hij de overbelastingsblessures in goede banen te leiden en kan het sporten nog lang verdergezet worden.
Nauwe samenwerking
- Voor de hartgerelateerde aandoeningen wordt er nauw samengewerkt met de dienst Cardiologie en het Hearth Rhythm Management Center.
- Voor de chronische overbelastingsblessures wordt samengewerkt met de afdelingen Radiologie, Isotopen, Orthopedie en Kinesitherapie.