Verzakkingen van de bekkenbodem
Bekkenbodemverzakking
Bij een verzakking is het belangrijk om te weten welk deel verzakt is en hoe ernstig het is. Hoe we het met een ingreep kunnen oplossen en hoe we kunnen voorkomen dat het terugkomt. Dit laatste is een uitdaging en vraagt een meer gepersonaliseerde aanpak.
Verzakking van de baarmoeder
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor een verzakking van de baarmoeder. Een veelvoorkomende ingreep is een vaginale hysterectomie waarbij de baarmoeder via de vaginale weg wordt verwijderd. Het is belangrijk dat de vaginakoepel wordt opgehangen om een terugkerende verzakking te voorkomen. Deze ingreep kan worden gecombineerd met een colporrafie anterior of een prothese, TVT (Tension Free Vaginal Tape)
Een andere optie is de laparoscopische of robotgeassisteerde sacrocolpopexie. Hierbij wordt een netje aan het heiligbeen gefixeerd via een kijkoperatie om de baarmoeder of vaginakoepel op te hangen.
Bij een ernstige verzakking kan een colpocleisis overwogen worden. Hierbij worden beide vaginawanden voor- en achteraan aan elkaar gehecht. Dit is een eenvoudige ingreep met goede resultaten.
Verzakking van de blaas (cystocoele)
De ingreep voor een cystocoele is de colporrafie anterior of het ophechten van de blaas. Dit is een ingreep die via de vaginale weg uitgevoerd wordt. Hierbij wordt de vagina geopend, wordt de blaas terug op zijn plaats geduwd en gefixeerd door een hechting.
Verzakking van de endeldarm
Een rectopexie is een operatie die wordt uitgevoerd bij een afwijking of verzakking van de endeldarm. Tijdens deze operatie trekt de chirurg de endeldarm omhoog en maakt deze vast aan het heiligbeen. Een rectopexie kan uitgevoerd worden bij:
- Een rectocoele: een afwijking aan de endeldarm (het rectum) die alleen bij vrouwen voorkomt. Bij een rectocoele puilt de endeldarm naar voren uit in de vagina. Dit veroorzaakt ernstige verstopping.
- Een rectumprolaps: Een aandoening waarbij de hele wand van de endeldarm is uitgezakt. Hierbij is de rectopexie de enige effectieve behandeling. Soms zakt ook de anus mee uit (anorectale prolaps). De prolaps (verzakking) wordt als een duidelijke zwelling ervaren. Dit kan verstopping veroorzaken.