Aambeien behandelen - Bekkenbodemkliniek

Aambeien behandelen

Als er klachten zijn, kunnen die behandeld worden. Het aanpassen van de levensstijl blijft daarbij de basis. Vermijden om te veel of te weinig naar het toilet te gaan of om overmatig te persen en een correcte zithouding op het toilet aannemen.

Afhankelijk van de ernst van de klachten starten we specifieke behandelingen op:

  Effectiviteit Pijn Terugkeer naar normale activiteit Herval

Miligan and Morgan

++++ ++++ 3-6 weken zeldzaam
DG-HAL +++ +++ 2- weken Mogelijk na 1 jaar
Laser ++ ++ 1-3 weken Ongekend
RBL + + 1 dag Mogelijk na 1 jaar

Rubber Band Ligatie

Ook wel bekend als een elastische ligatuur of een Barron ligatuur, is een niet-chirurgische behandeling voor aambeien. Tijdens een gewone consultatie wordt er een rekkertje op de aambeien (hemorroïden) geplaatst. Vaak zijn meerdere sessies nodig om het probleem volledig op te lossen. 

Het succespercentage van deze behandeling is 90% na 1 jaar en daalt naar 70% op lange termijn. Als de klachten terugkeren, kan deze behandeling opnieuw worden toegepast of kan er gekozen worden voor chirurgie (heelkunde).

Laserbehandeling (Laser Hemorroidoplastie)

Bij middelgrote aambeien kan er gekozen worden voor een laserbehandeling. Dit gebeurt onder volledige verdoving en is minimaal invasief (met andere woorden met een zo klein mogelijke insnede waardoor u geen grote operatiewonden heeft). De laser laat de aambeien van binnenuit verkrimpen zonder het slijmvlies te beschadigen. Enkel om de laser in te brengen, wordt een kleine insnede gemaakt, waardoor de pijn beperkt blijft.

Doppler Guided - Hemorroidale Arteriele Ligatie (DG – HAL)

Voor middelgrote aambeien bestaat er DG-HAL, het afbinden van de bloedvaten die de aambeien bevloeien. Bij deze behandeling wordt het belangrijkste bloedvat dat de aambeien bevloeit afgebonden waardoor de aambei platvalt. We voeren de ingreep uit tijdens een dagopname en het gebeurt onder volledige verdoving. Tijdens de ingreep ligt u op uw rug op de tafel met de voeten in voetsteunen. Met een speciaal ontworpen kijkbuis die in het anaal kanaal geplaatst wordt, wordt het bloedvat opgezocht en afgebonden met een draadje. Deze techniek kan gecombineerd worden met een ophanging van de aambeien en het slijmvlies om alles mooi op zijn plaats te krijgen.

Wegsnijden van de aambeien (Hemorroidectomie) volgens de techniek van Milligan and Morgan

Bij deze operatie onder volledige verdoving worden de aambeien chirurgisch verwijderd. Na de operatie zijn er drie open wonden die in de weken na de ingreep genezen. Hoewel deze behandeling als de meest pijnlijke wordt ervaren, is het ook de meest effectieve behandeling en geniet het om die reden al jaren de voorkeur.

Behandeling met embolisatie

In studieverband en bij specifieke indicaties biedt UZ Brussel de behandeling van aambeien met embolisatie (het afsluiten van de superieure rectale arterie) aan. Deze ingreep vindt plaats onder lokale verdoving tijdens een dagopname. Een radioloog die hiervoor speciaal opgeleid is, prikt een bloedvat in de lies aan met een naald. Langs dit bloedvat zoekt de arts met een fijne draad het bloedvat dat de aambeien bevloeit. Kleine spoeltjes worden ter plaatse gebracht om dit bloedvat af te sluiten.