Het UZ Brussel ontvangt als enige Europees ziekenhuis prestigieuze award voor hoge kwaliteit in CT-hartbeeldvorming
07 november 2024De dienst Radiologie van het UZ Brussel ontvangt deze week van HeartFlow, een spin-off van Stanford University in artificiële intelligentie voor beeldvorming van het hart, een award voor de uitzonderlijke kwaliteit van zijn CT-scans. Omwille van de constante beweging is het hart immers een moeilijk orgaan om in beeld te brengen en leidt dit vaak tot storende beweging in de beelden. Deze erkenning onderstreept het streven van het radiologieteam van het UZ Brussel naar precisie en topkwaliteit in medische beeldvorming.
HeartFlow, een spin-off van Stanford University, speelt wereldwijd een belangrijke rol in de ontwikkeling van geavanceerde, niet-invasieve technologieën om hartproblemen in kaart te brengen. Dankzij de toepassing van AI biedt deze technologie een gedetailleerdere inkijk in het hart. Dit vermindert aanzienlijk de nood aan invasieve onderzoeken. Ziekenhuizen wereldwijd sturen hun beelden door om door HeartFlow te laten analyseren.
HeartFlow AI-analyse zorgt voor betere diagnose en behandeling
Dr. Dries Belsack, radioloog, licht toe: "De informatie uit de HeartFlow-analyse zorgt voor een betere diagnostiek van coronaire letsels zonder dat een meer belastende invasieve procedure, zoals een hartkatheterisatie, nodig is. Bovendien kan de informatie gebruikt worden om interventionele procedures te gaan plannen als dit nodig blijkt. Voor de patiënt betekent dit dat invasieve procedures met kans op complicaties kunnen vermeden worden, dat er een betere risico-inschatting is van vernauwingen en dat er nauwkeuriger beslissingen met betrekking tot behandeling kunnen worden genomen."
Optimale beeldkwaliteit van de CT-scans essentieel om tot een nauwkeurige analyse te komen
De bijkomende analyse die HeartFlow uitvoert, genaamd FFRct, gebeurt op een standaard CT-scan van de kransslagaders, die wordt aangevraagd door cardiologen om vernauwingen op te sporen. Op basis van de verkregen beelden kan de bloedstroom worden gesimuleerd en gemeten, en kan zo de klinische impact van een vernauwing bepaald worden. De verregaande details in de analyse vereisen geen bijkomende beeldvorming of bestraling.
Het uitvoeren van een CT-scan van het hart is geen evidentie aangezien het hart een orgaan is dat constant in beweging is. Dit geeft al snel aanleiding tot storende beweging in de beelden waardoor deze bijkomende analyse door HeartFlow niet mogelijk is. Het is belangrijk dat patiënten goed voorbereid worden voor een CT-scan van het hart, in een rustige omgeving. Een ervaren team van radiologen en technologen past de scaninstellingen aan op basis van de lichaamsparameters van de patiënt (zoals gewicht, lengte en hartritme), zodat het onderzoek optimaal verloopt en een hoogwaardige beeldkwaliteit kan worden bekomen.
In 2023 waren 98% van de naar HeartFlow doorgestuurde CT-scans van het UZ Brussel geschikt voor analyse. In 2024 is deze kwaliteits-acceptatiescore tot op heden zelfs gestegen naar 99,5%. Een ziekenhuis komt pas in aanmerking om deze award te mogen ontvangen bij een acceptatiescore boven 92%.
Erkenning voor hoge kwaliteit van beeldvorming
Prof. Johan de Mey, diensthoofd Radiologie: “Het UZ Brussel is trots om als enige ziekenhuis in de EU deze award te ontvangen en blijft streven naar optimale kwaliteit in hartbeeldvorming. Met de award erkent HeartFlow de inzet van ons ziekenhuis om met de hoogste nauwkeurigheid bij te dragen aan de gezondheid en het welzijn van zijn patiënten.”
Wereldwijd maken meer dan 950 ziekenhuizen gebruik van HeartFlow’s technologie, die al op meer dan 250.000 patiënten werd toegepast.