Hulp bij voedingsproblemen door kanker
Door de kankerbehandeling kan u problemen hebben met het innemen van voedsel of gastro-intestinale ongemakken. Als dat het geval is, kan de diëtiste u adviseren en begeleiden.
Verschillende factoren kunnen een verandering in de voeding veroorzaken:
- Het kankerproces zelf
- De plaats waar de kanker zich bevindt: bijv. een slokdarmtumor die een hindernis vormt voor de passage van voeding
- Een verandering in de stofwisseling: bijv. ongewenst vermageren)
- Vermoeidheid veroorzaakt door de ziekte
- De behandeling:
- bijv. misselijkheid, braken, smaakverandering en extreme vermoeidheid bij chemotherapie
- bijv. radiotherapie ter hoogte van de keel kan slikproblemen veroorzaken, bij abdominale bestraling kan diarree voorkomen
- De voedselvoorziening: bijv. vele onderzoeken verstoren vaak het maatijdritme
- Psycho-sociale problemen: bijv. angst, spanning, depressie kunnen de voedselinname belemmeren
Advies en begeleiding
De diëtist adviseert elke patiënt in functie van zijn aandoening over welke aanpassingen er in zijn voedingspatroon nodig zijn. Zo probeert de diëtist om de voedingstoestand van de patiënt te verbeteren en te behouden en het lichaam in een goede conditie te brengen.
Elke patiënt krijgt een brochure mee met de voedingsrichtlijnen die voor hem van toepassing zijn. De diëtist is altijd te bereiken voor bijkomend advies en consult.
Betrokken zorgverlener
- Martine Blomme, diëtiste