Echo-endoscopie
Met een echo-endoscopie onderzoeken we een deel van het spijsverteringsstelsel. Bij het onderzoek combineren we twee technieken: een echografische en een endoscopische techniek. Op het uiteinde van de endoscoop is een kleine sonde bevestigd die echografische beelden kan maken (echografiesonde). De endoscoop wordt in het maagdarmkanaal geschoven. De echografiesonde kan rechtstreeks tegen de wand van een orgaan worden gebracht. Zo bestuderen we de volledige wand van de slokdarm, de maag, de twaalfvingerige darm en de endeldarm. Ook organen in de onmiddellijke omgeving, zoals de pancreas en de galwegen, kunnen we goed onderzoeken.
Tijdens het onderzoek controleren we deze organen op cysten, tumoren, stenen en andere mogelijke afwijkingen. Soms is het nodig om een klein stukje weefsel (biopsie) te nemen of vocht af te nemen voor onderzoek. Dit doen we door middel van een naald.
Voorbereiding
- Bespreek uw medicijngebruik: Als u medicijnen gebruikt, is het belangrijk om afspraken te maken met uw arts over hoe u uw medicijnen tijdens, voor en na de operatie moet gebruiken.
- Stop met eten, drinken of roken 8 uur voor het onderzoek. Om het onderzoek correct te laten verlopen, is het belangrijk om nuchter naar het ziekenhuis te komen.
Het onderzoek
- Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. U krijgt een infuus in de arm voor de toediening van medicatie. Een arts-anesthesist dient u de slaapmedicatie toe. Hij/zij volgt tijdens het onderzoek nauwgezet uw bloeddruk en hartritme op een monitor. We meten het zuurstofgehalte in uw bloed voortdurend door een meettoestel aan uw vinger.
- Voor het onderzoek ligt u op uw linkerzij en krijgt u een mondstuk tussen de tanden.
- De echo-endoscoop, een soepel endoscopisch apparaat, wordt langs de mond ingebracht. Tijdens het onderzoek wordt er lucht ingeblazen om de wanden van de onderzochte organen te ontplooien.
Na het onderzoek
- Na het onderzoek blijft u nog 1 à 2 uur in het ziekenhuis tot de verdoving is uitgewerkt.
- Een echo-endoscopie van de slokdarm, maag en pancreas doet normaal geen pijn. De keel kan achteraf wel wat rauw aanvoelen.
- U mag niet zonder begeleiding het ziekenhuis verlaten. Door de toegediende geneesmiddelen kunnen uw reflexen nog vertraagd zijn. U mag de rest van de dag geen voertuigen besturen.
Risico’s
Een echo-endoscopie brengt over het algemeen weinig risico’s met zich mee. Toch kan elke medische handeling of onderzoek leiden tot complicaties, zelfs als ze zorgvuldig en deskundig worden uitgevoerd. Een zeldzame complicatie is een perforatie (doorboring), voornamelijk van de slokdarm. Dit kan het gevolg zijn van een onderliggend letsel of een afwijking (abnormaliteit). Andere mogelijke complicaties zijn hartproblemen, longproblemen of infecties. In zeldzame gevallen kan het nemen van een biopsie leiden tot bloedingen of infecties.