Elektrocardiogram (ECG)

Op de dienst Cardiologie is een elektrocardiogram (ECG) het basisonderzoek bij uitstek. Het ECG geeft de arts heel wat informatie over de elektrische activiteit van uw hartspier. Andere afwijkingen van de hartspier, zoals een eventuele verdikking, zuurstoftekort, de aan- of afwezigheid van littekens van een doorgemaakt infarct, kunnen ook door dit onderzoek aangetoond worden.

Lees meer

Inspanningsproef of fietsproef

De inspanningsproef (of fietsproef) is de meest verrichte stresstest en dient in de eerste plaats om belangrijke vernauwingen van de hartslagaders op te sporen.

Lees meer

Holtermonitoring

Een holter is een draagbaar toestel dat gedurende 24 (of 48) uren de elektrische activiteit van uw hart registreert terwijl u dagdagelijkse activiteiten uitvoert. Het is in principe een elektrocardiogram (ECG) gedurende 24 (of 48) uren. Het wordt vooral gebruikt voor het opsporen van hartritmestoornissen.

Lees meer

24 uur-bloeddrukmeting

Via dit onderzoek wordt de bloeddruk gemeten gedurende 24 uur. Dit gebeurt via een automatische bloeddrukmeter die door de verpleegkundige tijdens de raadpleging wordt aangebracht. Hierdoor kan de arts een beter beeld krijgen van de bloeddrukveranderingen gedurende de dag en nacht. Bovendien kan zo eenvoudig de gemiddelde bloeddruk berekend worden om na te gaan of er een medicamenteuze behandeling noodzakelijk is of dient te worden aangepast.

Lees meer

Transthoracale echocardiogram

Een echocardiografie (echo of TTE) brengt uw hart in beeld via ultrasone geluidsgolven. Het is de meest frequent verrichte niet-invasieve beeldvorming van het hart en stelt de arts in staat om een correcte diagnose te stellen.

Lees meer

FFR-meting of FFR-CT

Een FFR-meting is een onderzoek naar vernauwingen van de kransslagaders. FFR staat voor 'Fractional Flow Reserve' en meet de hoeveelheid zuurstofrijk bloed die doorheen uw kransslagaders stroomt. 

Lees meer

Transoesofagale echocardiogram (slokdarmecho)

Bij een transoesofagale echocardiografie maakt de cardioloog gebruik van een sonde die via de slokdarm tot achter uw hart wordt gebracht. De slokdarmecho heeft als voordeel dat uw organen die dicht bij de slokdarm liggen, veel beter in beeld worden gebracht in vergelijking met een transthoracale echocardiogram. Uw hart en aorta, alsook de kleinere hartstructuren zoals de voorkamers, de grote bloedvaten en de mitralis- en tricuspidalisklep, kunnen bestudeerd worden.

Lees meer

Coronaire CT-scan

Een coronaire CT-scan wordt vaak door de artsen gebruikt om een diagnose te verfijnen. Via dit onderzoek kunnen de kransslagaders, hartspier en de aorta in beeld worden gebracht om vernauwingen of aangeboren afwijkingen hiervan op te sporen. Het UZ Brussel heeft een bijzondere expertise in dit gebied en de laatste nieuwe scanner in de sector.

Lees meer

Magnetische resonantie (MR)

Magnetische resonantie (MR) wordt soms door de artsen gebruikt om een diagnose te verfijnen. Dit onderzoek is bijzonder geschikt om de samenstelling en werking van de hartspier zelf te beoordelen. Hierbij kunnen ook beter aangeboren hartafwijkingen en bepaalde afwijkingen van de bloedvaten en hartkleppen in beeld worden gebracht.

Lees meer