Aarskloof (fissuur) behandelen - Bekkenbodemkliniek

Aarskloof (fissuur) behandelen

De meeste kloven ontstaan en blijven door harde stoelgang en verkeerd persen op het toilet. Het is dus belangrijk om de stoelgang zacht en mals te houden. Dit kan u doen door voldoende water te drinken, vezels te eten of een laxeermiddel te gebruiken. Vaak geneest de kloof vanzelf.

Het is wetenschappelijk bewezen dat een fissuur blijft bestaan door het samentrekken (spasme) van de binnenste sluitspier door de pijn die veroorzaakt wordt door de kloof. De proctoloog kan daarvoor een behandeling voorschrijven om het spasme te verminderen zodat de kloof kan genezen. Dit kan met zalven die u driemaal per dag aanbrengt gedurende 6 weken. Vaak is deze behandeling voldoende.

Als de kloof na 8 weken niet genezen is of telkens terugkomt, spreken we over een chronische fissuur. In dat geval zijn er verschillende opties. Injectie met botox in de sluitspier heft het spasme gedurende 3-4 maanden op waardoor de kloof kan genezen. Als er veel litteken is, wordt de kloof schoongemaakt of verwijderd.

Een andere optie is een operatie waarbij een sneetje gemaakt wordt in de sluitspier waardoor de spanning vermindert. Dit is de meest efficiënte manier, maar kan bij 1 op de 10 patiënten gepaard gaan met minder controle over de sluitspier.