Info en aanvragen voor artsen
De dienst Anatomo-Pathologie stelt per analyse specifieke richtlijnen ter beschikking die te consulteren zijn via de algemene richtlijnen voor monsterafname.
Beschikbare aanvraagformulieren
- Aanvraagformulier analyse van weefsels en diagnostische cytologie
- Aanvraagformulier farmaco-diagnostische testen
- Aanvraagformulier voor cytogenetisch onderzoek
- Aanvraagformulier voor spierbiopten
- Aanvraagformulier analyse cervix cytologie en HPV
- Tweede lezing of HPV test op cervicovaginale cytologische monsters (Enkel voor geneesheer-specialisten in de Anatomo-Pathologie)
- Aanvraagformulier cytologisch onderzoek en hoogrisico-HPV-test (exclusief cervicovaginaal)
- Aanvraag opvragen patiƫntenmateriaal
Beschikbare testen
U kan in de documenten de zoekfunctie activeren met de sneltoets 'Crtl+F'.
Bijkomende informatie NGS
Materiaal voor afname
Het laboratorium Anatomo-Pathologie stelt aanvraagformulieren, afnamematerialen en -recipiƫnten ter beschikking van de aanvrager.
Algemene aandachtspunten bij monsterafname
- De lokale werkwijzen voor staalafname moeten zo toegepast worden zodat er een correcte patiƫntenidentificatie gebeurt.
- Voor de meeste stalen geldt dat deze bij voorkeur onmiddellijk worden gefixeerd. De fixatietijd van weefselstukken moet finaal tussen 6 en 72 uur liggen. Hiervoor is het dus absoluut noodzakelijk dat voor elk monster de datum en het tijdstip van afname (en van fixatie indien verschillend) op het aanvraagformulier worden vermeld.
- Stalen die vers bezorgd moeten worden, moeten zo snel mogelijk verstuurd worden.
- Vermeld elk potentieel besmettings- of bestralingsgevaar.
Overdracht van gegevens aan derden
Wij delen uw gegevens nier aan derden en verstrekken deze uistluitend indien u daarvoor toestemming geeft of indien dit nodig is voor de uitvoering van onze wettelijke verplichtingen. Het laboratorium kan persoonsgegevens en laboratoriumresultaten van patiƫnten alsook gegevens van aanvragende artesen doorgegeven aan overheidsdiensten (bv. Sciensano, Zorginspectie Gemeenschappen) indien zij daartoe wettelijk verplicht is (artikel 6.1. c) AVG en artikel 9.2. b), g) en i)AVG) bijvoorbeeld in het kader van infectieziekten.