Vergroot je veerkracht
Groei
Om veerkracht uit te bouwen focus je best op hoe je vooruit kunt komen, eerder dan je af te vragen waar je in het verleden allemaal tegenaan bent gelopen. Je focust daarom best op groei, want dat stelt ons als mens in staat om beter om te gaan met de snelle veranderingen in onze samenleving en de toenemende eisen ten aanzien van productiviteit.
Bewuste aandacht
Veerkracht komt niet vanzelf, het vraagt in de eerste plaats bewuste aandacht voor:
- Jezelf
- De dingen die je doet
- Waarom je die dingen doet
- en/of waarom ze je energie geven of energie vragen
Tips om uit te testen
Magische oplossingen bestaan er niet: wat voor de een werkt, daar heeft een ander niet noodzakelijk iets aan. Daarom geven we hieronder enkele tips om je veerkracht te vergroten. Probeer ze eens uit en ontdek wat voor jou wel of niet werkt.
- Ga op zoek naar vaste rituelen
- Stimuleer positieve emoties
- Beïnvloed jezelf
- Sluit je dag positief af
- Maak je hoofd leeg voor het slapengaan
- Ga lunchen
- Plan ‘witte tijd’ in je agenda
TIP: Ga op zoek naar vaste rituelen
Zorg voor een vaste structuur die altijd terugkomt. Vaste rituelen creëren rust en voorspelbaarheid en brengen ons stresssysteem tot rust. Zeker als je bv. nog jonge kinderen hebt, zijn routine en structuur erg belangrijk. Vooral tijdens de ochtend- of avondspits doe je jezelf als ouder een plezier als je kinderen vooraf weten wat er van hen verwacht wordt. Maar ook wie geen kinderen heeft is gebaat bij enige regelmaat in zijn leven. Dat hoeft helemaal niet saai te zijn, zolang je niet je hele leven in een strikt te volgen keurslijf stopt.
TIP: Stimuleer positieve emoties
Gebruik je sterke kanten. Al dan niet met behulp van vragenlijsten kun je jouw talenten in kaart brengen. Denk na hoe je ze meer kan inzetten in je dagelijks leven.
Sta elke dag stil bij drie positieve gebeurtenissen die je die dag zijn overkomen en schrijf ze op. Lees dat de dag erna vóór je opstaat. Probeer de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen.
Uit je dankbaarheid. Denk aan iemand die je zou moeten bedanken, iemand bij wie je dat op de ene of andere manier nog niet op een goede manier hebt gedaan. Schrijf die persoon een brief, stuur een bericht of knoop een gesprek aan.
Reageer minstens eenmaal per dag enthousiast en actief op een positief bericht van iemand anders. Bedank hen bijvoorbeeld voor een compliment of stuur een leuk berichtje terug.
Geniet: probeer te genieten van een activiteit die je normaal gesproken gehaast zou uitvoeren. Beschrijf/bedenk na afloop war er anders was en hoe je je daarbij voelde.
TIP: Beïnvloed jezelf
Iedereen heeft het vermogen om zijn/haar eigen geluksgevoel te beïnvloeden. Dat vraagt discipline en zelfbeheersing.
Kies voor de dingen en manier van leven die het best passen bij de doelen die je wil bereiken. Dat zal jouw kans op slagen aanzienlijk verhogen.
Probeer bijvoorbeeld een lijst te maken van de dingen die jou gelukkig maken. Omcirkel de belangrijkste drie. Probeer dan elke dag één eenvoudig ding te doen dat jou gelukkig maakt.
TIP: Sluit je dag positief af
De volgende vragen zijn een leuke afsluiter van je dag als samenvatting voor het uitbouwen van jouw veerkracht:
- Welke leuke dingen heb je vandaag gedaan?
- Welke goede dingen voor je lichaam heb je vandaag gedaan?
- Wat heb je gedaan op de momenten dat je alleen was?
- Wat heb je vandaag gedaan voor iemand anders?
- Wat is je goede voornemen voor morgen?
Schrijf ze op of sta er minstens eenmaal per dag even bewust bij stil.
TIP: Maak je hoofd leeg voor het slapengaan
Lig je vaak in bed te piekeren over je takenlijst voor morgen of herbeleef je steeds opnieuw een vervelend moment van vandaag? Koop een ‘dagboek’ of een ‘slaapschrift’ waarin je een uurtje voor het slapen gaan op jouw eigen manier de dingen van je afschrijft die jou vandaag een goed of slecht gevoel gaven en waarom.
Zit je nog met een hoop ‘to do’s’ in je hoofd voor morgen? Noteer ze in een schrift of op een blaadje dat je morgen kan overlopen, kruip je bed in met een gerust gevoel dat je ze niet zal vergeten en geniet van een goede nachtrust. Morgen is een nieuwe dag.
TIP: Ga lunchen
Zet even alles opzij, geniet van het eten, praat wat met collega’s of vrienden. Weet dat als je je lunch overslaat, je die dag sowieso minder productief bent. Je wint dus helemaal geen tijd door je lunch over te slaan.
Ga, als dat mogelijk is, één keer per week lunchen met iemand die niets met je werk te maken heeft. Spreek af met vrienden of kennissen. Je hebt meteen iets om naar uit te kijken: je lunchafspraak. En laat dat nu net een goed beschermer zijn tegen stress en burn-out.
TIP: Plan ‘witte tijd’ in je agenda
Maak een weekschema. Markeer je tijd:
- Blauw: de uren waarop je werkt
- Rood: je reistijden
- Groen: de tijd die je aan het huishouden besteedt
- Zwart: slaap
Hoeveel ‘witte uren’ blijven er nog over? Denk eens na hoe je die gaat of kan invullen … Doe dit vervolgens voor alle dagen van de week. Hoeveel ‘witte uren’ heb je per week?
Er zijn 52 weken in een jaar, waarvan er gemiddeld 48 een normale tijdsindeling hebben. Vermenigvuldig jouw ‘witte uren’ per week met 48 om een zicht te krijgen op jouw aantal witte uren in een jaar (met uitzondering van de vakantieperiodes). Dit is de tijd die jij zelf kan invullen. Besteed deze tijd goed.
Ben je geschrokken van de weinige ‘witte tijd’ die overblijft? Bekijk dan hoe je deze tijd kunt verlengen:
- Zijn er taken die je kan delegeren?
- Is thuiswerk een optie waardoor je woon-werkverplaatsing vermijdt?
- Zijn er dingen waar je niet blij van wordt?
- Kun je deze uitbesteden?
- Kun je de rollen in je gezin herverdelen zodat de balans meer in evenwicht komt?
Bron: Eerste hulp bij Stress & Burn-Out – Elke Van Hoof (2017)