Lymfekliertransplantatie om lymfoedeem te behandelen - Lymfekliniek - Plastische heelkunde

Lymfekliertransplantatie om lymfoedeem te behandelen

Bij wie de lymfevaten helemaal niet meer werken (stadium 2) of wie in het kader van een kankerbehandeling al een lymfeklieruitruiming heeft ondergaan, kan in aanmerking komen voor een lymfekliertransplantatie

Deze operatie is vaak geïndiceerd indien een lymfeshunt niet meer mogelijk is, maar kan in bepaalde gevallen ook vroeger uitgevoerd worden of in combinatie met een lymfeshunt. Alles hangt af van het stadium van lymfoedeem, de medische voorgeschiedenis en de resultaten van de beeldvormingsonderzoeken.

Verloop van de operatie

Bij een lymfekliertransplantatie wordt een pakket van gezonde lymfeklieren verplaatst uit de lies of andere plaats in het lichaam (borstkas, hals, buik, …) naar de zone waar de lymfeklieren zijn uitgehaald. 

Net zoals bij de lymfeshunt, vinden voor deze operatie eerst enkele beeldvormingsonderzoeken plaats om te bepalen welke lymfeklieren kunnen genomen worden en waar deze naartoe kunnen getransplanteerd worden.  

Deze operatie zorgt voor twee effecten: 

  • Enerzijds werken de nieuwe lymfeklieren als een pomp om het lymfevocht te absorberen en via de bloedcirculatie af te voeren
  • Anderzijds, geven de nieuwe lymfeklieren bepaalde moleculen af die ervoor zorgen dat er nieuwe lymfekanalen gevormd worden

Gebruik van robotchirurgie

Voor deze chirurgische behandeling van lymfoedeem kan in het UZ Brussel ook gebruik worden gemaakt van robotchirurgie. In bepaalde indicaties, kunnen lymfeklieren van de buik genomen worden en dat gebeurt door middel van een robotgeassisteerde ingreep. Op die manier blijven de lymfeklieren van de lies gespaard (de lies is vaak de eerste keuze als donorregio). 

De voordelen voor de patiënt zijn: 

  • Het verkleinen van het risico van de ingreep
  • Het vermijden van grote incisies, waardoor ook minder postoperatieve pijn
  • Een sneller herstel

Duur van de operatie en hospitalisatie

Een lymfekliertransplantatie duurt gemiddeld 5 uur. Het verblijf in het ziekenhuis is doorgaans 4 tot 5 dagen

Nazorg

Het herstel na een lymfekliertransplantatie neemt 4 tot 6 weken in beslag. Er is ook wondzorg nodig na de operatie. 

Fysieke activiteit moet gedurende enkele weken vermeden worden. De manuele lymfedrainage wordt tijdelijk gestaakt. Specifieke instructies worden steeds meegegeven, afhankelijk van de soort lymfekliertransplantatie.

< Terug