Ziekenhuisinfecties met multiresistente bacteriën op Intensieve Zorg: situatie in het UZ Brussel

18 octobre 2024

Het UZ Brussel zet in op manieren om inzicht te krijgen in de problematiek van ziekenhuisinfecties maar ook het probleem van multiresistente bacteriën in wasbakken aan te pakken. Daarom loopt sinds 2023 een optimalisatietraject op Intensieve Zorg met onder meer sinds kort een test met twee verschillende toestellen die het mogelijk maken om zonder wasbak dicht bij de patiënten te kunnen werken Het doel is om op de nieuwe afdeling Intensieve Zorg, die zal openen midden 2026, zo waterarm mogelijk te werken om het risico op besmetting zo veel mogelijk te beperken.

Het UZ Brussel is altijd voorloper geweest op vlak van onderzoek naar dit thema en was het eerste ziekenhuis in België dat hierover wetenschappelijk publiceerde. Daarmee hebben de onderzoekers een trend gezet en andere ziekenhuizen geïnspireerd om op zoek te gaan naar mogelijke oorzaken van ziektes en overlijdens op afdelingen.   

Het UZ Brussel zet al sinds 2015 in op opleiding, procedures en aanpassingen van de omgeving om aan dit probleem het hoofd te bieden zoals bijvoorbeeld handhygiëne, aangepaste schoonmaakprocedures, het vervangen van de gootstenen, testen van desinfectieproducten voor het reinigen van de buizen, … 

Midden 2026 zal de afdeling Intensieve Zorg verhuizen naar een nieuwe locatie waar patiënten voortaan op individuele kamers zullen liggen, in tegenstelling tot de zalen nu. Er zullen geen wasbakken meer aanwezig zijn in de kamers. Lichaamsvloeistoffen zullen worden opgevangen met wegwerpmateriaal, indien nodig worden ingedikt, afgedekt en verwerkt in een speciaal toestel dat zich in een afgesloten lokaal buiten de kamer zal bevinden.  Op dit moment lopen er tests om te evalueren of het een optie is om in elke kamer zo’n toestel te installeren.