Over Veerkracht
Mensen helpen. Mensen weer beter maken. Dat is waarom de meeste medewerkers in de gezondheidszorg ooit aan hun studie en job begonnen zijn. Een wezenlijk verschil kunnen maken voor anderen werkt enorm motiverend. Maar het vraagt ook veel.
Zorgen voor iemand anders lukt het best als je jezelf ook goed in je vel voelt, fysiek en mentaal. En dat hangt van heel veel zaken af, zowel professioneel als privé. Maar een gezonde werkomgeving is wel een heel belangrijk stuk van de puzzel. We brengen nu eenmaal een groot deel van onze tijd door op het werk.
Het programma Veerkracht
Meer aandacht voor het welzijn van medewerkers is nodig. Om hier duurzaam aan te werken, is er het programma Veerkracht: een meerjarenprogramma dat inzet op de versterking van het welzijn, de inzetbaarheid en de veerkracht van de medewerkers van het UZ Brussel.
- Welzijn vraagt om gedeelde verantwoordelijkheid
- Wat mag je verwachten van het programma Veerkracht?
- Waarom het programma Veerkracht geen wondermiddel is
- Het programma Veerkracht kadert in het breder welzijnsbeleid
- Stuurgroep Welzijn
Welzijn vraagt om gedeelde verantwoordelijkheid
‘Werken met goesting’, dat gaat om veel dingen. Werken in goede arbeidsomstandigheden, het gevoel hebben dat je zinvol bezig bent, dat je jezelf kunt ontplooien en een perspectief op langere termijn hebt in ons ziekenhuis. Maar evengoed dat je wanneer het moeilijker gaat of hindernissen tegenkomt, ondersteuning en gehoor vindt. En allicht zijn er voor jou nog een heleboel andere dingen belangrijk om je goed te kunnen voelen op het werk.
Welzijn zal daarom altijd een wisselwerking en een gedeelde verantwoordelijkheid zijn tussen jou en het ziekenhuis als werkgever. Om dat te illustreren biedt o.a. het Huis van Werkvermogen een mooi beeld over hoe we samen kunnen bouwen aan duurzame inzetbaarheid.
Wat mag je verwachten van het programma Veerkracht?
Met het programma veerkracht willen we medewerkers en leidinggevenden informeren, sensibiliseren, activeren en inspireren om samen te bouwen aan veerkracht.
Inhoud en aanpak van het programma veerkracht:
- Medewerkers met een concrete hulpvraag een overzicht geven van het hulpaanbod binnen en buiten het UZ Brussel zodat je als medewerker weet waar je terecht kan en waarvoor als je hulp nodig hebt.
- Naast informatie bieden we ook de kans om te leren en je vaardigheden te ontwikkelen. We voorzien workshops, opleidingen en oefeningen zodat je jouw kennis in de praktijk kan testen en vaardigheden kan versterken. We zetten ook specifiek in op de vorming van leidinggevenden zodat ze kunnen bouwen aan veerkracht in hun team(s).
- We geven handvaten om zelf (preventief) aan de slag te gaan met je persoonlijke veerkracht. We bezorgen informatie die wetenschappelijk en betrouwbaar is en die waar mogelijk gecheckt en gevalideerd wordt door de experten die we in huis hebben. Zo willen we jou helpen om gezonde keuzes te maken zoals gezond bewegen, gezonde voeding, slaaphygiëne, stoppen met roken, herkennen van toxische stress bij jezelf, enz.
- Succesverhalen delen: Diensten, teams en individuen die initiatieven nemen rond werkplezier en een goed werkvermogen willen we graag in de kijker zetten om ook andere diensten en medewerkers te inspireren.
Waarom het programma Veerkracht geen wondermiddel is
Een programma dat zich richt op veerkracht kan niet alle vragen en problemen binnen ons ziekenhuis oplossen. Een te hoge werkdruk en personeelstekorten zijn problematieken die ons ziekenhuis overstijgen. Er bestaan geen mirakeloplossingen voor. Er zullen niet overal altijd genoeg middelen zijn om in te zetten op vervanging van personeel, vernieuwing van materiaal of optimalisatie van de werkomgeving. Afhankelijk van het team waarin je werkt is de omgang met collega’s niet altijd evident, het omgaan met patiënten stresserend, de werksfeer mogelijk niet optimaal of de ondersteuning van jouw leidinggevende niet wat je ervan verwacht…
Al deze elementen lossen we niet op enkel met een welzijnsprogramma. Toch zijn we overtuigd dat een dergelijk initiatief een positieve bijdrage kan leveren. Ons programma wil inzetten op de versterking van medewerkers, teams en leidinggevenden om, wanneer moeilijkere situaties of tegenslagen zich voordoen, de kracht te hebben om terug te “veren” naar een sterke positie. We willen jullie helpen om op die momenten de energie te vinden en de kennis en vaardigheden te hebben om sterk te staan en moeilijkere situaties om te bouwen naar een positiever verhaal.
Dit wil niet zeggen dat het ziekenhuis niet op zoek gaat naar structurele oplossingen. Het is de combinatie van inspanningen op zowel individueel, team als overkoepelend niveau die ons sterker kan maken.
Het programma Veerkracht kadert in het breder welzijnsbeleid
Het programma Veerkracht kadert in de visie en afspraken over het welzijnsbeleid van ons ziekenhuis dat met de werknemersafvaardiging werd vastgelegd in mei 2019. Er is een paritair akkoord over de thema’s waar de komende jaren aan gewerkt zal worden.
Duurzame inzetbaarheid van de UZ Brussel medewerkers is een strategische prioriteit voor de directie van ons ziekenhuis. Daarom is er een cel Welzijn opgericht die de opdracht heeft het beleid en concrete initiatieven rond het thema uit te werken en binnen het ziekenhuis te communiceren, ondersteund door de stuurgroep welzijn.
Stuurgroep welzijn
De stuurgroep welzijn is een multidisciplinair team van UZ Brussel medewerkers die vanuit hun functie of achtergrond expertise hebben in één of meerdere welzijnsdomeinen en/of betrokken zijn bij de ziekenhuisbrede communicatie en implementatie van de initiatieven rond het welzijn van onze medewerkers.
De stuurgroep is samengesteld uit:
- Eva Beyne, Manager interne preventiedienst, en Tessa Baeck, HR Business Partner – Voorzitters Stuurgroep Welzijn/ Cel Welzijn
- Alfons Piessens, werknemersafvaardiging
- Dr. Johan Sterckx, Arbeidsarts
- Sally Van Hege, Diensthoofd Verpleeg- & Vroedkunde en afvaardiging voor Nursing
- Dr. Jan Jonckheere, Radiologie en afvaardiging voor de artsen
- Prof. dr. Nathalie Vanderbruggen, dienstverantwoordelijke Psychiatrie
- Bart Colson, Coördinator klinische psychologie
- Sven Hebbelinck, diensthoofd Technische dienst
- Petra Van San, Verantwoordelijke Interne Communicatie