Expertise

Reumatologie is een tak van de geneeskunde die gespecialiseerd is in de opsporing, diagnose en behandeling van verschillende reumatische klachten. Reuma is niet één ziekte maar een verzamelnaam voor meer dan honderd vormen van acute en chronische aandoeningen aan de gewrichten en in het bijbehorende bindweefsel, de pezen, de spieren en het bot die niet aangeboren zijn of veroorzaakt werden door een ongeval of trauma. 

Mensen met reuma lijden vaak aan pijn en stijfheid als gevolg van hun 'reumatische ziekte'. De reumatoloog kan verschillende autoimmune ontstekingsreuma en artritis van artrose en overige 'reumatische' klachten onderscheiden. Aldus kan de reumatoloog één bepaalde aandoening onderkennen en een adequate behandeling voorschrijven.

De dienst Reumatologie & Systeemziekten van het UZ Brussel richt zich voornamelijk op:

  • Reumatische inflammatoire (ontstekingen) aandoeningen met gewrichtsproblemen

Zoals bv. reumatoïde artritis (RA), artritis psoriatica, reactieve artritis (syndroom van Reiter), adulte vorm van juveniele idiopatische artritis, spondyloartritis, artritis bij chronische inflammatoire darmziekten, SAPHO syndroom.

  • Reumatische systeemziekten

Zoals bv. systemische lupus erythematosus (SLE), antifosfolipidensyndroom (APS), sclerodermie, syndroom van Sjögren, overlapsyndroom (MCTD, syndroom van Sharp), dermato- en polymyositis, polymyalgia rheumatica, arteritis temporalis, vasculitis, Takayasu arteritis, ziekte van Behçet, eosinofiele fasciitis, polychondritis recidivans.

  • Behandeling van osteoporose (botontkalking)

  • Stofwisselingsreuma

In sommige gevallen het instellen van een behandeling voor stofwisselingsreuma zoals jicht en pseudojicht (chondrocalcinoisis of calcium pyrofosfaat artritis).

Omdat patiënten met inflammatoire aandoeningen vaak lijden aan meerdere aandoeningen, werkt de dienst Reumatologie & Systeemziekten nauw samen met andere medische diensten binnen het UZ Brussel.