LIDPTER Studie

LIDPTER Studie

Het vergelijken van een verdovende lidocaïne gel en een subconjunctivale xylocaïne injectie bij het uitvoeren van een pterygium excisie

Hoofdonderzoeker: Dr. Karolien Termote

De voorzijde van het oog is opgebouwd uit twee grote delen: het wit van het oog, genaamd de conjunctiva, en een helder deel genaamd het hoornvlies of de cornea. De conjunctiva is bedekt met slijmvlies. Men spreekt van een pterygium indien slijmvlies over het hoornvlies gaat groeien. Dit gebeurt meestal vanaf de neuskant van het oog en groeit vervolgens naar het midden van het oog toe. In sommige gevallen begint een pterygium aan de buitenzijde van het oog. Een pterygium is driehoekig van vorm.

Een pterygium kan een veelvoud aan klachten met zich meebrengen. De meest voorkomende zijn roodheid, droogte en irritatie. In meer vergevorderde gevallen kan het zicht ook verminderen, bijvoorbeeld indien het pterygium verder groeit naar het centrum van het hoornvlies en op die manier het zicht stoort. 

De behandeling van een pterygium kan opgedeeld worden in twee grote delen: enerzijds de symptomatische en anderzijds de oorzakelijke. In eerste instantie begint men met een symptomatische behandeling: denk maar aan kunsttranen en bevochtigende zalfjes om de irritatie te verminderen. Eventueel kan ook een kuur met corticoïden opgestart worden. Echter, de symptomatische behandeling gaat de oorzaak niet wegnemen en indien gestopt wordt hiermee komen de klachten veelal terug. Bij blijvende irritatie of in een vergevorderd stadium stellen we daarom een heelkundige ingreep voor om het pterygium te verwijderen. Dit is een weinig belastende ingreep die de oorzaak van de klachten wegneemt. 

Het verwijderen van een pterygium gaat steeds door onder lokale verdoving en in het operatiekwartier. Bij een dergelijke ingreep maken we gebruikt van wat men een lichaamseigen transplantaat noemt. In dit geval wordt in een eerste stap het pterygium op het hoornvlies en de conjunctiva verwijderd. De ontstane wond wordt vervolgens bedekt met dit transplantaat, genomen uit hetzelfde oog maar op een andere plaats op de conjunctiva. De operatie neemt ongeveer 20 minuten in beslag.

 

Doel van de studie

Op dit moment passen we steeds lokale verdoving toe bij het weghalen van een pterygium. Wij doen dit door middel van een injectie in de conjunctiva met een verdovend middel genaamd lidocaïne. Deze manier van verdoven geeft mogelijks pijnklachten. Daarom stellen wij een alternatieve manier voor om het oog te verdoven: een lidocaïne gel. Omdat we in dat geval geen naald moeten gebruiken om het oog te verdoven, geloven wij dat dit aangenamer is voor de patiënt. Het doel van onze studie is het vergelijken van enerzijds de lidocaïne gel en anderzijds de lidocaïne injectie op vlak van pijn, droogte en irritatie tijdens en na de operatie.

https://clinicaltrials.gov/study/NCT05978687