Werking van de nieren
De nieren zijn twee boonvormige organen van ongeveer 12cm groot. Ze liggen in de linker- en rechterflank, op de overgang van de rug naar de zijde en met het bovenste deel bedekt door de onderste ribben:
- De nierslagader voert permanent bloed naar de nieren.
- Ongeveer één miljoen nierbuisjes of nefronen halen er de afvalstoffen en het overtollige vocht uit en laten de gevormde urine via de urineleiders naar de blaas afvloeien.
- Het gezuiverde bloed verlaat de nier via de nierader en circuleert opnieuw naar de andere delen van het lichaam.
Verminderde werking door verouderingsproces
De nieren groeien tijdens de kinderjaren en bereiken hun maximale capaciteit rond de leeftijd van twintig jaar. Door het normale verouderingsproces zal de werking van de nieren langzaam achteruitgaan vanaf de leeftijd van veertig jaar. Deze werking zal verder significant dalen vanaf de leeftijd van ongeveer zeventig jaar.
Lees verder onder de afbeelding.
De nieren hebben 3 grote functies
-
Het verwijderen van afvalstoffen:
Afvalstoffen ontstaan als gevolg van voortdurende chemische reacties in het lichaam waarbij allerlei stoffen worden aangemaakt en afgebroken. De meeste afbraakstoffen worden via het bloed afgevoerd, daarom moeten de nieren dagelijks honderden liters bloed zuiveren. Uiteraard worden alleen de giftige stoffen verwijderd, nuttige stoffen zoals bloedcellen en eiwitten blijven in het bloed behouden.
-
Het regelen van de vochtbalans:
Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Deze hoeveelheid moet zo constant mogelijk blijven want zowel te veel als te weinig vocht in het lichaam leidt tot ernstige klachten. Door meer of minder vocht aan het bloed te onttrekken houden de nieren de vochtbalans in evenwicht.
-
De aanmaak van hormonen:
De nieren maken hormonen en enkele andere stoffen aan die een belangrijke rol spelen in de regeling van de bloeddruk, de productie van rode bloedcellen en de calciumhuishouding en stevigheid van de botten.