Covid-19: belangrijke aanbevelingen
11/07/2022
België bevindt zich momenteel volop in de zesde golf van het coronavirus en het einde hiervan is nog niet in zicht. Net zoals in de algemene bevolking zijn in de laatste weken ook veel transplant patiënten besmet geraakt met het virus. We leggen daarom graag nog eens de nadruk op preventieve maatregelen. Tijdens de volgende weken zal de circulatie van het SARS-CoV-2 virus nog erg hoog zijn. De vaccinatie beschermt de algemene bevolking goed tegen hospitalisatie en overlijden, maar het is belangrijk om te begrijpen dat uw gevaccineerde familieleden en andere contacten wel nog besmet kunnen zijn met de nieuwe Omicron variant en u kunnen besmetten zelfs zonder dat ze ziekteverschijnselen vertonen. Het is daarom belangrijk om het aantal contacten zo veel mogelijk te beperken. En vooral het dragen van een FFP2-masker wordt sterk aangeraden.
Vertoont u alsnog symptomen die kunnen passen bij COVID-19, laat u dan onmiddellijk testen door uw huisarts en neem zo snel mogelijk contact met ons op zodat wij een gepaste behandeling kunnen instellen.
Preventieve maatregelen
- Blijf zoveel mogelijk thuis.
- Vermijd momenteel contact met kennissen en familieleden waarmee u niet onder hetzelfde dak leeft. Als deze contacten niet kunnen worden vermeden is het best dat de betrokkenen een SARS-COV-2 test doen vooraleer ze contact met u hebben. Anders raden wij aan bij contacten met mensen buiten uw nauwe familiekring altijd een (FFP2) masker te dragen.
- Draag een masker wanneer u zich buitenshuis begeeft. In tegenstelling tot eerder advies, raden we aan om een FFP2-masker te dragen omdat dit beter beschermt tegen virus overdracht
- Vermijd bijeenkomsten met veel mensen in het bijzonder waar samen gegeten en gedronken wordt
- Geef geen hand, was regelmatig uw handen, zeker voor elke maaltijd, na niezen of hoesten en na elk toiletbezoek.
- Vermijd contact met zieke personen, ook met zieke huisgenoten.
- Er moet voor u ook en strikte toepassing van social distancing op de werkvloer mogelijk zijn. Als deze maatregelen niet kunnen worden toegepast moet de voorkeur naar thuiswerk gaan zolang nog er nog infecties met SARS-CoV-2 gebeuren.
- Bezoek geen kinderdagverblijven of rust- en verzorgingstehuis.
- Bezoek geen grootwarenhuis of andere winkels op drukke momenten.
- Reis niet met het vliegtuig en vermijd het openbaar vervoer.
- Vertoont u alsnog symptomen die kunnen passen bij COVID-19, laat u dan onmiddellijk testen en neem zo snel mogelijk met ons contact op.
Laat u meteen testen wanneer u symptomen heeft
Wanneer u klachten hebt, is het essentieel dat u voor het coronavirus wordt getest, via een neusuitstrijk. Zo is het mogelijk om bij u de diagnose te bevestigen of uit te sluiten. Deze uitstrijk dient ook te gebeuren als u geen ernstige symptomen vertoont. Ziektesymptomen kunnen door uw medicatie in een vroeg stadium immers onderdrukt worden, maar later toch uitmonden in een ernstige longontsteking. Indien deze test door uw arts niet kan worden uitgevoerd, gelieve dan zo snel mogelijk met ons contact op te nemen zodat het onderzoek in het ziekenhuis kan doorgaan.
Bij bevestiging van een coronavirusinfectie dient uw afweeronderdrukkende medicatie tijdelijk te worden verminderd. Dit bij voorkeur in een vroeg stadium. Deze aanpassingen kunnen enkel gebeuren door uw transplantatienefroloog, rekening houdend met uw risico op afstoting. Het is dus belangrijk om snel met ons contact op te nemen.
Ons contacteren
- Dit kan via de volgende telefoonnummers:
- Maandag tot vrijdag van 7 tot 15 uur: 02 477 60 99 (transplantatiecoördinator)
- Na 15 uur en tijdens het weekend: 02 477 77 35 (hospitalisatie afdeling nefrologie A350, van waaruit de transplantatie-arts of nefroloog van wacht steeds kan bereikt worden)
- Teleconsultatie aanvragen
- Stel een vraag