Zoeken op het internet
Zoekt u via Google meer info over uw klachten? Weet dan dat u online veel tegenstrijdige en onjuiste informatie vindt die voor verwarring en ongerustheid zorgt.
Tips om juiste info te vinden over uw klachten
- Op deze website verzamelen we bij elke deelwebsite van een medische dienst een lijst met links naar betrouwbare websites en patiëntenverenigingen.
- Op patiëntenfora of blogs kan u persoonlijke ervaringen lezen. Patiënten met dezelfde aandoening kunnen u steunen en praktische raad geven.
- Bekijk officiële websites van de overheid, een ziekenhuis of een patiëntenvereniging.
- U komt ook meer te weten over uw klachten in de folders van het ziekenhuis. Informeer ook eens in het informatiecentrum 'Info@' in de hoofdingang van het ziekenhuis.
- Vraag uw arts welke websites correcte informatie geven.
- Schrijf op wat u online gevonden hebt en neem dit mee naar uw afspraak. Zeg aan de arts dat u informatie hebt opgezocht op het internet en vraag of deze info correct is.
Met deze vragen kan u de betrouwbaarheid van een website beoordelen
- Wie is de schrijver van het artikel? Heeft die persoon expertise over uw klachten?
- Wie is de eigenaar van de website? Een farmaceutisch bedrijf heeft andere doelstellingen dan een ziekenhuis. Als het niet duidelijk is wie de eigenaar is van de website, dan kan u deze website beter niet vertrouwen. Een blog vertelt enkel het verhaal van 1 persoon en is dus misschien niet van toepassing op uw situatie.
- Hoe oud is het artikel? Is de informatie misschien al voorbijgestreefd?
Opgelet! Niet doen:
- Beschouw online informatie nooit als medisch advies. Elke patiënt is anders. Wat bij de ene patiënt werkt, werkt daarom niet bij u.
- Geloof niet alles wat u leest.
- Weet dat u op sociale media zoals Facebook veel informatie leest die door niemand is gecontroleerd.
- Wat zoekmachine Google als eerste resultaten geeft, is niet noodzakelijk correct.
- Wordt u verward van wat u online leest? Stop dan met lezen en stel uw vragen aan uw arts.