Europees expertisecentrum
Het UZ Brussel is ook het Europees Centrum voor Lymfeklierchirurgie.
Patiënten kunnen hier terecht voor complexe en nieuwe technieken in microchirurgie. Dankzij die microchirurgische technieken kunnen veel patiënten een flinke verbetering bekomen van hun levenskwaliteit. Het esthetische aspect voor de patiënt krijgt daarbij ook de nodige aandacht.
Het Europees Centrum voor Lymfeklierchirurgie organiseert ook symposia en chirurgische dagen om de wetenschappelijke samenwerking met andere internationale lymfoedeemcentra te versterken.
Uitgebreide ervaring in nieuwe technieken
Gevasculariseerde lymfeklieroverdracht (Vascularised Lymph Node Transfer of VLNT) naar de oksel om lymfoedeem na borstkanker te behandelen als een combinatie met vrije flap borstreconstructie (Deep Inferior Epigastric Artery Perforator of DIEP flap) wordt al sinds 2006 door prof. Moustapha Hamdi, diensthoofd Plastisch Heelkunde, toegepast.
Om tegemoet te komen aan het groot aantal patiënten met lymfoedeem werd een nieuwe zorgbenadering uitgewerkt. Daarvoor werden chirurgen, zoals prof. Assaf Zeltzer en dr. Seidenstucker, aangetrokken en werd het Europees Centrum voor Lymfeklierchirurgie opgericht.
Daardoor kunnen patiënten in het UZ Brussel terecht voor complexe en nieuwe technieken in microchirurgie. Ze kunnen er ook fysiotherapeutische behandelingen volgen en evaluatieconsultaties bij prof. Nele Adriaenssens.
In 2016 werd de Lymfekliniek opgericht, een nieuw zorgconcept waarbij de klemtoon ligt op een multidisciplinaire aanpak van lymfoedeem. Specialisten van onder andere fysiotherapie, fysische geneeskunde, vasculaire heelkunde, radiologie en plastische heelkunde werken nauw samen om de patiënt de best mogelijke behandeling te bieden.