Expertise

De dienst Gynaecologie behandelt alle aspecten van de vrouwelijke reproductieve gezondheid die niet onmiddellijk te maken hebben met opvolging van een zwangerschap of vruchtbaarheidsproblemen, want die worden opgevolgd door andere diensten:

Expertisedomeinen Gynaecologie & Gynaecologische oncologie

Heel wat vrouwen hebben met verschillende aspecten te maken. Er wordt dan multidisciplinair samengewerkt tussen de verschillende diensten. Een overzicht van de expertisedomeinen:

Algemene gynaecologie

In het kader van een algemene ‘routine’ controle kan u hier terecht voor onderzoeken (zoals een baarmoederhalsuitstrijkje, borstonderzoek en een echografie), maar ook voor advies rond geboorteregeling, voorbehoedsmiddelen, (ongewenste) zwangerschap, menopauze, vaginale infecties, seksualiteit, enzovoort.

Meer info


Gynaecologische kanker of oncologie

De dienst Gynaecologie is ook gespecialiseerd in Gynaecologische oncologie. U kan hier terecht voor erfelijke kanker, oncofertiliteit en oncologische chirurgie. Er wordt ook nauw samengewerkt met de Borstkliniek.

Meer info


Gynaecologische en pelviene chirurgie

Afhankelijk van uw aandoening en zorgbehoefte zal de gynaecoloog kiezen voor chirurgie: ofwel een chirurgische ingreep via klassieke benadering (zoals laparotomie, vaginale chirurgie) ofwel voor een kijkoperatie (zoals hysteroscopie, laparoscopie) waar voor bepaalde ingrepen gebruik wordt gemaakt van robotchirurgie.

Meer info


Colposcopie & HPV gerelateerde pathologie

Wanneer u een baarmoederhalsonderzoek moet ondergaan, dan wordt daarvoor gebruik gemaakt van colposcopie waarbij met een speciale microscoop eventuele afwijkingen worden opgespoord.

Meer info


Vulvapathologie

Aandoeningen van de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw of klachten ter hoogte van de vagina kunnen op elke leeftijd voorkomen en zijn vaak moeilijk bespreekbaar. De meest voorkomende klachten zijn jeuk, pijn, branderigheid, irritatie, droogheid, onaangename afscheiding, plekjes of zwelling aan de vagina of vulva. Spreek uw gynaecoloog hierover aan.

Meer info


Kindergynaecologie

Meisjes en jongvolwassenen tot en met 16 jaar met uiteenlopende klachten, gaande van aangeboren afwijkingen tot alledaagse gynaecologische klachten van de kinderleeftijd, kunnen terecht bij gynaecologen die gespecialiseerd zijn in kindergynaecologie.

Meer info


Adolescenten gynaecologie

Als jonge vrouw van 17 tot 25 jaar wordt een bezoek bij de gynaecoloog aangeraden ook wanneer je geen klachten hebt. Ook vragen of angsten kunnen besproken worden met de gynaecoloog.

Meer info


Uro-gynaecologie

Heel wat vrouwen kampen met plasproblemen of voelen een bol in de vagina. Dit kan wijzen op een verzakking van de blaas en/of baarmoeder. Voor vervelende aandoeningen zoals urine-incontinentie, verzakking of prolaps en bekkenbodemaandoeningen kan u terecht in de bekkenbodemkliniek. Hier wordt multidisciplinair een aangepaste behandeling opgesteld. 

Meer info