Fotodynamische therapie
Fotodynamische therapie (in het Engels: Photodynamic Therapy of PDT) is een efficiƫnte techniek voor de behandeling van voorstadia van kanker (precancerosen) zoals:
- Actinische keratosen: ook wel bekend als zonneschade, dit komt vooral op latere leeftijd voor bij mensen die veel aan de zon zijn blootgesteld)
- Kleine oppervlakkige basaalcelcarcinomen: ook basocellulair carcinoom of basalioom genoemd, de meest voorkomende vorm van huidkanker)
- De ziekte van Bowen: huidkanker in de oppervlakkige lagen van de huid)
De behandeling van andere aandoeningen is op dit ogenblik in ontwikkeling.
Twee soorten fotodynamische therapie
Klassieke fotodynamische therapie
Op het huidletsel wordt een foto sensibiliserende stof aangebracht. Deze stof wordt dan bestraald met zichtbaar rood licht. Vrije zuurstofradicalen zorgen ervoor dat (pre)kwaadaardige cellen worden vernietigd en lokken tegelijkertijd een immuunrespons uit.
Daglicht fotodynamische therapie
Uw dermatoloog zal in sommige gevallen kiezen voor daglicht fotodynamische therapie. De kwaadaardige cellen worden daarbij gevoelig gemaakt voor zichtbaar licht, door blootstelling aan daglicht buiten in plaats van met een lamp, om ze te af te stoten en nieuwe, gezonde cellen aan te maken.
Bijwerkingen van fotodynamische therapie?
Tot 24 uur na de behandeling kan u lichte pijn voelen of kunnen roodheid, korstvorming, zwellingen en kleurveranderingen van de huid voorkomen.