Door middel van deze techniek kan via de liesader het linker hartoortje worden gesloten. Het linker hartoortje is de plaats waar de meeste bloedklonters ontstaan in het hart. Bij patiënten met bepaalde hartritmestoornissen (voorkamerfibrillatie) die bloedverdunners moeten gebruiken, maar deze niet kunnen nemen omwille van belangrijke bijwerkingen (bloedingen), kan de sluiting van het hartoortje een goede oplossing zijn om bloedklontervorming te vermijden. Zo kan het risico op een beroerte of herseninfarct sterk verminderd worden.
Erkend implantatiecentrum
Het Centrum voor Hart- en Vaatziekten van het UZ Brussel is een erkend implantatiecentrum voor de percutane sluiting van het linker hartoortje. Deze behandeling maakt deel uit van de voorkamerfibrillatiekliniek waarin het UZ Brussel internationaal toonaangevend is.
Voor de behandeling
- De behandeling en de mogelijk verbonden risico’s worden op voorhand met u en uw familie besproken.
- Verschillende voorbereidende onderzoeken zonder opname (ambulant) worden gepland om de haalbaarheid van de procedure en de maat van de hartklep te bepalen. Een groep van specialisten, het hartteam, beslist na zorgvuldige bespreking van de resultaten of u al dan niet in aanmerking komt. Volgende onderzoeken worden gepland:
- Bepaalde medicatie moet tijdelijk stopgezet worden. Dit wordt vooraf in detail met de behandelende arts besproken.
- U moet nuchter zijn wanneer u wordt opgenomen.
De behandeling
- U wordt volledig verdoofd.
- Via de liesader wordt een speciale katheter tot aan het linker hartoortje opgeschoven.
- Vervolgens wordt het linker hartoortje afgesloten met een plug.
- U moet na de behandeling één nacht in het ziekenhuis verblijven.
Na de behandeling
- Gedurende drie dagen na de behandeling mag u geen bad nemen, gewicht heffen of fietsen. Douchen kan wel. Dit om de insteekplaats ter hoogte van de lies goed te laten genezen.
- Gedurende drie maanden volgend op de behandeling moet u bijkomende bloedplaatjesremmers nemen.