Behandelingsplan op maat
In de loop der jaren is de behandeling van borstkanker door nieuwe inzichten en ontdekkingen complexer geworden. Vroeger werd voor borstkanker altijd eerst geopereerd. Na uitgebreide ontleding werden dan aanbevelingen gemaakt voor de verdere, zogenaamde adjuvante, (= ondersteunende) behandeling. Deze bijkomende behandeling kon dan bestaan uit bestraling, hormonale therapie en/of chemotherapie.
Vandaag is de behandeling meer geïndividualiseerd en daardoor zo doeltreffend mogelijk, met een zo klein mogelijke agressiviteit van de behandeling. Behandelingen worden dus vandaag “op maat” aanbevolen.
- Bepalende factoren bij de keuze van behandeling
- Meerdere opties en combinaties
- Het multidisciplinair oncologisch consult (MOC)
Bepalende factoren bij de keuze van behandeling
- Uitgebreidheid van de ziekte (grootte van de tumor, eventuele lymfeklieraantasting, eventuele uitzaaiingen)
- Kenmerken van de tumor (mate van agressiviteit, hormoongevoeligheid, HER2-amplificatie)
- Karakteristieken en wensen van de patiënt
Meerdere opties en combinaties
De behandelingskeuze is niet altijd gemakkelijk. Soms kan het uiteindelijke voordeel van een behandeling niet met zekerheid worden voorspeld. De patiënten van de Borstkliniek worden daarom uitgebreid ingelicht over de verschillende behandelingsopties en hun belangrijkste voor- en nadelen zodat ze met kennis van zaken mee kunnen beslissen, uiteraard als ze dat willen.
Uiteindelijk zal er dan een behandelingstraject worden vastgelegd voor een patiënt waarbij de volgende behandelingen een rol kunnen spelen:
- Chemotherapie (voor en/of na de heelkunde)
- Antilichaambehandeling (voor en/of na de heelkunde)
- Hormonale therapie (voor en/of na de heelkunde)
- Radiotherapie (meestal na de heelkunde)
- Borstsparende heelkunde
- Volledige borstamputatie (met of zonder onmiddellijke of uitgestelde reconstructie)
- Okselklieruitruiming
- Schildwachtklieronderzoek
Het multidisciplinair oncologisch consult (MOC)
Op het multidisciplinair oncologisch consult (MOC) zal de uiteindelijke beslissing worden genomen aangaande het behandelingsplan van een patiënt. Deze beslissing is gebaseerd op alle reeds besproken factoren door een team artsen van de betrokken specialiteiten: radiologie, anatomo-pathologie, oncologische heelkunde, plastische heelkunde, medische oncologie, radiotherapie.
Het doel van de MOC is het bevorderen van overleg en continuïteit tussen de verschillende disciplines. Het einddoel is een optimale diagnosestelling en het opstellen van een therapeutisch beleid voor elke patiënt met een oncologische borstproblematiek.
Wekelijks worden alle patiënten multidisciplinair besproken op de 'senotour'. Op deze vergadering zijn artsen van medische beeldvorming, anatomo-pathologie, oncologische heelkunde, radiotherapie en medische oncologie samen aanwezig, evenals de verpleegkundig coördinator van de Borstkliniek en van de hospitalisatie afdeling.