UZ Brussel krijgt Europese erkenning als Stroke Center
02 juni 2022Het UZ Brussel ontving de erkenning tot Stroke Center van de European Stroke Organisation (ESO). Dat is de hoogste Europese erkenning voor beroertezorg in Europa. De ESO streeft naar een continue kwaliteitsverbetering voor beroertezorg.
Elke dag krijgen in België meer dan 50 personen een beroerte of stroke. Het is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar (een deel) van de hersenen wordt onderbroken. Dat kan zowel worden veroorzaakt door een bloedklonter die een bloedvat verstopt (herseninfarct), als door een bloedvat dat openbarst (hersenbloeding).
De European Stroke Organisation (ESO) kent deze erkenning toe aan centra die de complete beroertezorg kunnen aanbieden, van intraveneuze trombolyse (om een bloedklonter op te lossen) tot trombectomie (om de bloedklonter te verwijderen via een katheter), alsook andere neuro-radiologische en chirurgische ingrepen. Om deze erkenning te behalen moet er voldaan worden aan strenge kwaliteitscriteria in alle facetten van de beroertezorg.
Multidisciplinaire aanpak op korte en lange termijn
Prof. Sylvie De Raedt, neuroloog in het UZ Brussel:
"Tijd is cruciaal na het optreden van een beroerte. Hoe sneller de behandeling kan opgestart worden, hoe doeltreffender. Maar daar stopt het niet. Na de eerste acute behandelingen wordt de patiënt opgenomen op de beroerte-eenheid (of stroke unit), waarbij naast intensieve monitoring en het opsporen van de oorzaak van een beroerte, ook al wordt gestart met revalidatie. Er is dagelijks multidisciplinair overleg over de vooruitgang van de patiënt en zijn of haar doelen op korte en lange termijn. Tegelijk start het team meteen al met secundaire preventie op maat van de patiënt, om een nieuwe beroerte te voorkomen. Eens de patiënt vertrekt uit het ziekenhuis, is er verdere ambulante opvolging met aandacht voor de chronische gevolgen van de beroerte zoals pijn, vermoeidheid en spasticiteit."