UZ Brussel haalt opnieuw hoogste kwaliteitslabel voor klinische studies
15 april 2020Woensdag 15 april 2020 — Het UZ Brussel is voor de tweede keer, als enige Vlaamse ziekenhuis bekroond, met het AAHRPP-label (AAHRPP staat voor Association for the Accreditation of Human Research Protection Programs). Dit is het hoogste kwaliteitslabel voor klinische studies. Het UZ Brussel, het universitair ziekenhuis Saint-Luc en het Erasmusziekenhuis zijn nog steeds de enige ziekenhuizen in Europa met dit label. In 2017 behaalde het UZ Brussel dit label de eerste keer. De hernieuwing geldt voor 5 jaar, van 2020 t.e.m. 2024. Ook in het kader van COVID-19 neemt het UZ Brussel deel aan klinische studies.
Patiënten snel en veilig toegang verlenen tot de nieuwste therapieën
“Met het opnieuw behalen van het AAHRPP-label weten deelnemers aan klinische onderzoeken bij het UZ Brussel dat ze in veilige handen zijn. Dit kwaliteitslabel onderschrijft veiligheid van deelnemers en het maken van ethische keuzes in klinisch onderzoek. Een belangrijk criterium is de geïnformeerde toestemming. De deelnemers worden vooraf volledig geïnformeerd over alle aspecten van de studie, de mogelijke voordelen en risico’s, en weten dat hun gegevens vertrouwelijk behandeld worden. Patiënten die deelnemen aan innoverend klinisch onderzoek krijgen nieuwe kansen tot genezing en leveren een belangrijke bijdrage tot de vooruitgang van het onderzoek ten dienste van de samenleving,” aldus Catherine De Greef, kwaliteitsmanager van het Clinical Trial Center van het UZ Brussel.
Als universitair ziekenhuis, dat deel uitmaakt van de Vrije Universiteit Brussel, heeft het UZ Brussel naast een opleidingsopdracht ook een wetenschappelijke opdracht. Innovatieve behandelingen nauwkeurig en professioneel onderzoeken, voor ze beschikbaar worden voor alle patiënten, maakt daar deel van uit. Dankzij klinische studies krijgen patiënten snel toegang tot de nieuwste therapieën.
COVID-19 klinische studies in het UZ Brussel
Ook in het kader van COVID-19 neemt het UZ Brussel deel aan klinische studies. Zo voert het UZ Brussel samen met acht andere centra een grootschalige Belgische studie naar gebruik van reumamedicatie in de strijd tegen COVID-19-infectie. Deze studie werd opgezet door het UZ Gent in samenwerking met het Federaal Kennis Centrum voor Gezondheidszorg. De studie wordt gefinancierd door het KCE, die ook meehielp met het design van de studie.
Het overzicht van de klinische proeven die op dit ogenblik lopen in het UZ Brussel, vindt u op de site van het Europese ‘Clinical Trial Register’.